ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Γεννήθηκε στο χωριό Δρακότρυπα γύρω στα 1500 και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μονή Αγ. Τριάδος. Στα Μετέωρα ασπάσθηκε το μοναχικό σχήμα και διακρίθηκε για την πνευματικότητά του, ενώ αργότερα έγινε ηγούμενος της Μονής Φιλόθεου στο Άγιο Όρος. Όμως. λόγω της αλλαγής που επέφερε στην τάξη της Μονής (από βουλγαρική σε ελληνική), πολλοί δυσαρεστήθηκαν. Τότε αποφάσισε να ασκητέψει στη Βέροια, όπου κατόρθωσε να οργανώσει τη μοναστική ζωή, να ανακαινίσει το ναό του Τιμίου Προδρόμου και να αναπτύξει διδακτική και φιλανθρωπική δράση. Στη συνέχεια ασκήτεψε σε σπήλαιο στον Όλυμπο, όπου κατόπιν ίδρυσε την ομώνυμη Μονή. Ο ίδιος ίδρυσε και τη Μονή Σουρβιάς στο Πήλιο.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του την 23η Ιανουαρίου, ημερομηνία θανάτου του.


 
Καραϊσκάκης Γεώργιος

Καραϊσκάκης Γεώργιος (1782-1827)

Γεννήθηκε το 1782 μέσα σε σπήλαιο στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας, κοντά στη Μονή Αγ. Γεωργίου. Ο Γ. Καραϊσκάκης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μαυρομμάτι και στη συνέχεια έζησε λίγα χρόνια στο χωριό Γράλιστα Αγράφων. Έφτιαξε σώμα κλεφτών μόλις στα 15 του χρόνια, συνελήφθη όμως και μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα, όπου μετά από βασανισμούς αναγκάστηκε να καταταγεί στη σωματοφυλακή του Αλή Πασά. Στη συνέχεια κατατάχθηκε στο κλέφτικο σώμα του περίφημου Κατσαντώνη, όπου διέπρεψε για την τόλμη του και αναδείχτηκε σε πρωτοπαλίκαρο. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819. Όταν το 1820 ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε, με τέχνασμα ο Καραϊσκάκης απέσπασε την οικογένεια του Αλή από τα Άγραφα και διεξήγαγε νέες νικηφόρες μάχες. Στη συνέχεια οδήγησε τους άνδρες του στο Ναύπλιο και ερχόμενος σε συμφωνία με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ζήτησε από την κυβέρνηση ικανό στράτευμα για να επιτεθεί στον Κιουταχή. Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Ανδρ. Ζαίμης αναγόρευσε τον Καραϊσκάκη σε Γενικό Αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας και του παρέσχε τα μέσα που χρειαζόταν. Το 1826 ο Καραϊσκάκης αναχώρησε από το Ναύπλιο και συγκρότησε στρατόπεδο στην Ελευσίνα με 3.500 άνδρες. Πραγματοποίησε μάχες κατά του Κιουταχή, ενώ μετά από λίγους μήνες, βλέποντας ότι ήταν αδύνατη η κατά μέτωπον επίθεση, αποφάσισε να κυριαρχήσει στη Ρούμελη. Εγκατέλειψε το στρατόπεδο της Ελευσίνας και κατεύθυνε τα σώματα του σε διάφορα καίρια σημεία της Α. Στερεάς. Στο Δίστομο κατατρόπωσε τουρκικό απόσπασμα, έδωσε νικηφόρα μάχη στην Αράχωβα, κατάφερε νίκες εναντίον του Μουσταφά Μπέη, του Μεχμέτ Πασά, έφερε τον Κιουταχή σε δυσχερή θέση και τον Ιανουάριο του 1827 μετά από νικηφόρες μάχες στο Δίστομο, επέστρεψε στην Ελευσίνα τιμημένος και τροπαιούχος, καθώς είχε κατορθώσει να ελευθερώσει όλη τη Στερεά. Την 22η Απριλίου πληγώθηκε θανάσιμα στο Φάληρο και τάφηκε στη Σαλαμίνα.

 

 
Χρηστάκης Εφέντης Ζωγράφος

Χρηστάκης Εφέντης Ζωγράφος (1820-1896)

Ο Χρηστάκης Εφέντης Ζωγράφος γεννήθηκε στο χωριό Κεστοράτι Αργυροκάστρου της Β. Ηπείρου. Γιος εμπόρου και μικροτραπεζίτη, φοίτησε σιη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στην Κων/πολη ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Εκεί εξελίχθηκε γρήγορα σ' έναν από τους πρώτους τραπεζίτες της Κων/πολης, κατέχοντας τη θέση του ιδιαίτερου τραπεζίτη του σουλτάνου Μουράτ και συμμετέχοντας στην ίδρυση της Γενικής Εταιρείας του Οθωμανικού κράτους. Από το 1860 αναμείχθηκε ενεργά σε θέματα ίου Γένους, της Παιδείας και της Εκκλησίας και ίδρυσε σχολεία, γυμνάσια, παρθεναγωγεία και τα περίφημα Ζωγράφεια Διδασκαλεία. Αγόρασε 11 τσιφλίκια στους Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων. Το 1877 ίδρυσε το Ορυζοποιείο Λαζαρίνας με ιταλικές εκκοκιστικές μηχανές ρυζιού και το 1894 το εργοστάσιο ζάχαρης, την πρώτη και μοναδική βιομηχανική μονάδα στα Βαλκάνια και από τεχνική άποψη και από μηχανολογικό εξοπλισμό (3.250 μηχανήματα), το τελειότερο εργοστάσιο του είδους στην Ευρώπη (450 θέσεις εργασίας). Η ίδρυση του διαμόρφωσε νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην περιοχή, γρήγορα όμως έκλεισε (1909) εξαιτίας της έλλειψης πρώτης ύλης. Ο Χρηστάκης Εφέντης Ζωγράφος πέθανε στο Παρίσι, έχοντας αποκτήσει με ιη σύζυγο του, Δομινίκη, πέντε παιδιά.

 

 
Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ

Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ (κατά κόσμον Ἰωάννης) Παπακώστας

Εγεννήθη τό 1959 εις Αγναντερόν Καρδίτσης. Εφοίτησεν εις Ριζάρειον Σχολήν Αθηνών και εν συνεχεία εις τήν Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν τοιαύτην, εξ ης απεφοίτησε τό 1983, καί ειτα εσπούδασεν τήν Ιεράν Επιστήμην εις τήν Θεολογικήν Σχολήν Αθηνών, λαβών τό πτυχίο εν έτει 1987. Διάκονος εχειροτονήθη τό 1983 καί Πρεσβύτερος τό 1987. Υπηρέτησεν ως Διάκονος, Εφημέριος-Ιεροκήρυξ καί Ιερατικός Προϊστάμενος τοι Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, αναπτύξας αυτόθι πλουσίαν ποιμαντικήν δράσιν, κηρυγματικόν καί πνευματικόν έργον καί ιδιαιτέραν ποιμαντικήν δραστηριότητα εις τόν τομέα της νεότητος καί της Ιεράς Εξομολογήσεως. Παραλλήλως υπηρέτησεν ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εις την Ιεράν Σύνοδον ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς καί από του έτους 1990 ως Γραμματεύς Αυτής ως τής ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς εχειροτονήθη τήν 5η Οκτωβρίου 1996.

 

 
Δημοσθένης Ταμπάκος

Δημοσθένης Ταμπάκος

Ο μεγάλος Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος κατάγεται από την Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου. Γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με την ενόργανη γυμναστική και ειδικότερα με τους κρίκους. Η αθλητική του καριέρα ξεκίνησε ίο 1992, όταν αναδείχθηκε 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 1ος στους Βαλκανικούς Αγώνες. Κατέκτησε πολλές φορές την 1η θέση σια Πανελλήνια Πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς Αγώνες, σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Οι επιτυχίες του στους κρίκους δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, πιστοποιώντας την παγκόσμια κλάση του. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 κατέκτησε την 1η θέση. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους. Οι συνεχείς αυτές διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις τον κατατάσσουν σ' έναν από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου στο αγώνισμα αυτό. Μάλιστα υπάρχει άσκηση στην οποία έχει δώσει το όνομα του.

 

 
Λάμπρος Παπακώστας

Λάμπρος Παπακώστας

Ο Λάμπρος Παπακώστας γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1969 στην Καρδίτσα, κατάγεται από την Τ.Κ Αγναντερού του Δήμου Μουζακίου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού με δραστηριότητα στο άλμα εις ύψος. Στην καριέρα του έχει αναδειχθεί δύο φορές ασημένιος νικητής σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου (1995 στη Βαρκελώνη ,1997 στο Παρίσι) ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα πήρε την 6η θέση. Πρωταθλητής της Ελλάδος επί σειρά ετών και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με επιδώσεις 2.36 και 2.35. Το 1997, κατετάγη 6ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας. Σήμερα παραμένει εν ενεργεία αθλητής στο αγώνισμα του.

 

 
Κατερίνα Κόφφα

Κατερίνα Κόφφα

Η Κατερίνα Κόφφα γεννήθηκε στις 10/04/1969 στην Καρδίτσα και κατάγεται από την Μαγούλα Καρδίτσας. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά των 200μ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του '97 έκανε την έκπληξη κατακτώντας την πρώτη θέση στα 200μ. και σημειώνοντας ταυτόχρονα πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 22.76. Επίσης είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ των 200μ. στον ανοικτό στίβο με 22.67. Με την ομάδα 4Χ100μ το '94 κατέκτησε την πρώτη θέση τόσο στο Μπρούνο Τζάουλι όσο και στους Βαλκανικούς, όπου ήρθε επίσης πρώτη στα 100μ. Στους Βαλκανικούς Κλειστού '95 πρώτευσε στα 60μ. και στα 200μ., ενώ και το '96 ήρθε πρώτη στα 200μ. Στο Μπρούνο Τζάουλι του '93 και '94 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα 100 και στα 200μ. Στο μίτινγκ της Αθήνας το 1998 κατέριψε και πάλι το πανελλήνιο ρεκόρ, κάνοντας ταυτόχρονα τον καλύτερο χρόνο στο κόσμο με χρόνο 22.71. Τελευταία της επιτυχία το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κλειστού στίβου στην Βαλένθια.