Γελάνθη

Η Γελάνθη είναι πεδινό χωριό, (υψόμ. 115 μ.), και βρί­σκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρδίτσας και 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Μουζακίου στο Δήμο του οποίου ανήκει ως Δημοτικό Διαμέρισμα. Έχει συνολική έκταση 3.004 στρεμμάτων, από τα οποία τα 300 περίπου καλύπτει ο οικισμός. Συνορεύει ανατολικά με το Δ.Δ. Μαγουλίτσας και με το συνοικισμό Ζωγραφία, δυτι­κά με την έδρα του Δήμου το Μουζάκι και με τους Γόμφους, βόρεια με το Δ.Δ. Λα­ζαρίνας και με τους Γόμφους και νότια με το Δ.Δ.Μαυρομματίου. Κατά την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 471 κατοίκους, οι οποίοι κυρίως ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτρο­φία.

Στο χωριό υπάρχει ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που xρονολογείται στα 1813 και διαθέτει αξιόλογο οκταγωνικό τρούλο και καμπαναριό του 1889.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πλούσιες και ξεχωριστές τοιχογραφίες.

Πόλο έλξης αποτελούν και τα τοπικά πανηγύρια που διοργανώνονται του Αγ. Γεωργίου και το Δεκαπενταύγουστο. Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει & την Καθαρά Δευτέρα πλούσιες εκδηλώσεις, τα "Κούλουμα" με πέταγμα χαρταετού, με παραδοσιακή μουσική και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων.