Μουζάκι

Έδρα του ομώνυμου Δήμου και διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Είναι χτισμένο σε 180 μ. υψόμετρο, στις παρυφές του Ίταμου (παρακλάδι του Κόζιακα). Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για το Μουζάκι είναι ο ποταμός Πάμισος , με τα πανέμορφα πλατάνια στις όχθες του, που χύνεται στον Πηνειό.

Σημαντικό εμπορικό, διοικητικό, γεωργικό κέντρο της ευρύτερης ορεινής κυρίως περιοχής και κόμβος επικοινωνίας για το νομό.

Βρίσκεται ΒΔ της Καρδίτσας, από την οποία απέχει 28 χλμ., και 20 χλμ. απέχει από τα Τρίκαλα. Στην απογραφή του 2011 είχε 1.769 κατοίκους αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τις 4.000. Κύρια ασχολία τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, το εμπόριο. Πολλοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι. Ορισμένοι κάτοικοι του Μουζακίου ασκούν ακόμη τα παραδοσιακά επαγγέλματα του σιδηρουργού, του αμπελουργού και του οινοποιού.

Στην έδρα του Δήμου λειτουργούν υπηρεσίες των ΕΛ.ΤΑ, Ειρηνοδικείο, Αστυνομικός Σταθμός, Τράπεζες ( Εθνική, Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ), Συμβολαιογραφείο, Υποθηκοφυλάκειο, Κτηνιατρείο, Δασαρχείο. Λειτουργούν επίσης 2 Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά Σχολεία, 1 Γυμνάσιο και 2 Λύκεια (Γενικό και ΕΠΑΛ).