Ανθοχώρι

Το γραφικό Ανθοχώρι με τις πανέμορφες τοποθεσίες και την πλούσια ιστορία του ξεπροβάλει μπροστά στην επισκέπτη μετά από μια πανέμορφη διαδρομή σε υψόμετρο 700μ. Το Ανθοχώρι απέχει από το Μουζάκι 12χλμ και από την Καρδίτσα 40χλμ. Ο πληθυσμός του είναι 215 κάτοικοι (απογραφή 2011) και η κύρια ασχολία τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Πολλοί από τους κατοίκους του ασχολούνται με τις οικοδομικές εργασίες.

Η παλιά ονομασία του χωριού «Φλωρέσι» σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από τη λατινική λέξη flores (= άνθος).

Η σημερινή θέση του χωριού δεν συμπίπτει με την αρχική που ήταν στην τοποθεσία «Παληοχώρι». Η μετακίνηση του χωριού πιθανά να οφείλεται σε κάποια θανατηφόρα επιδημία.

Περίπατοι και ατέλειωτες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα από υπέροχα μονοπάτια που διασχίζουν όμορφα δάση ελάτης, αποζημιώνουν κάθε επισκέπτη που θα τα πραγματοποιήσει. Από τις κορυφές «Μπόλτσιανη», «Ζευγαρολίβαδο», «Προφήτης Ηλίας» και «Δερματάς» μπορεί κανείς να θαυμάσει την εκπληκτική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο και την Λίμνη Πλαστήρα. Ο ποταμός «Ανθοχωρίτης» με τα άφθονα νερά και τους πανέμορφους καταρράκτες συμπληρώνει το τοπία που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα επισκέπτη.

Το τοξωτό γεφύρι «Καμάρα» στο ρέμα της «Κορομηλιάς» αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο για τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Οι «εννέα βρύσες» όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι το αντάμωμα των Ανθοχωριτών είναι το σημείο αναφοράς για όλους. Στο δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και στην έξοδο του χωριού συναντά ο επισκέπτης τον παλιό νερόμυλο που ανακαινίστηκε και αποτελεί πλέον έναν καλό σταθμό αναψυχής για κάθε επισκέπτη.
Το χωριό έχει αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία. Ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1623 και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που κτίστηκε το 1887.

Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία γίνεται παραδοσιακό γλέντι και ανήμερα λειτουργία στο ομώνυμο εξωκλήσι. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 26 Ιουλίου στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής.