Κανάλια

Βορειοδυτικά της Καρδίτσας και σε απόσταση 14 χλμ από αυτήν βρίσκονται τα Κανάλια. Το Χωριό, που έχει 407 κατοίκους (απογραφή 2011), είναι κτισμένο στην πλαγιά της πρώτης βουνοσειράς των Αγράφων σε υψόμετρο 380μ κι έχει λιθόκτιστα σπίτια με αρχιτεκτονική επηρεασμένη από την Ήπειρο, που δίνουν ξεχωριστό χρώμα σ' αυτό. Κτίστηκε κυρίως από Ηπειρώτες κτιστάδες, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι προέρχονται από το ορεινό συγκρότημα των Αγράφων και την Ήπειρο και τα διώροφα ή τριώροφα πέτρινα σπίτια είναι σωστά προσανατολισμένα και Βαθμιδωτά, ώστε να μη στερούνται θέας. Οι πέτρινοι τοίχοι, οι κεραμοσκεπείς στέγες και τα ορθογώνια παράθυρα αποτελούν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους.

Το όνομα του Χωριού πιστεύεται ότι προήλθε από τα κανάλια που υπήρχαν στην περιοχή για τη μεταφορά γάλακτος. Αυτό αποδεικνύει και η ύπαρξη κόκκινων κεραμικών σε όλη την πλαγιά.

Μπροστά του ξεδιπλώνεται ο απέραντος κάμπος της Δυτικής Θεσσαλίας. Διαθέτει ανεπανάληπτη θέα που μαγεύει και ξεκουράζει τον επισκέπτη. Στο Βάθος του ορίζοντα προβάλλει επιβλητικά ο Όλυμπος, δεξιότερα στέκει ο Κίσαβος και στο βάθος διακρίνεται το Πήλιο. Πίσω του ορθώνονται επιβλητικά οι Βουνοκορφές της Πίνδου.

Αξίζει τον κόπο να ανεβεί κανείς μέχρι την κορυφή του καταπράσινου Αϊ-Λιά, για ν' αγναντέψει το μοναδικό τοπίο. Το Χωριό έχει τη μακρόχρονη ιστορία του στους (κατά καιρούς) αγώνες του Έθνους, στο Μακεδονικό Αγώνα και στην Εθνική Αντίσταση. Το Χωριό με τη γύρω περιοχή έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση, ήπιο κλίμα και προσφέρεται για παραθερισμό. Τα πιο αξιόλογα της τοπικής χλωρίδας είναι το άλσος του Αϊ-Λιά, το δάσος με τις κουτσοπιές στη Γαβρώνα, τα πλατάνια της πλατείας και το υπεραιωνόβιο πουρνάρι της Παναγίας. Υπάρχουν δυο παλαιές ενοριακές εκκλησίες (της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Προφήτη Ηλία) με πλούσια αγιογράφηση, καθώς και τρία παλαιά εξωκλήσια: Μουρκ, Λάσδας και Σαρακίνας. Επίσης, υπάρχουν βυζαντινές εικόνες από το 1735 και μετά. Όλα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο της Μητρόπολης Καρδίτσας. Διαθέτει Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, που στεγάζονται σε νέο κτήριο. Το παλαιό κτίριο, που κτίστηκε το 1917, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, αναπαλαιώνεται σήμερα και θα στεγασθεί εκεί το Μουσείο. Επίσης, διαθέτει Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο, Φωτογραφικό Αρχείο, Εκθεσιακό Κέντρο με παραδοσιακές στολές κ.ά. Οι Καναλιώτες, δυνατά μυαλά και με οξύτητα σκέψης, δεν περιορίζονται στην επιδίωξη της ατομικής τους προκοπής. Διακρίνονται για τη συνεργασία, το ομαδικό φιλοπρόοδο πνεύμα και την ευγενή άμιλλα. Διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς πολιτισμού, και ιδιαίτερα στον πνευματικό και κοινωνικό τομέα. Σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο και συνεχίζουν ν' αναπτύσσουν σημαντική πολύπλευρη δραστηριότητα, κερδίζοντας δικαιολογημένα τη γενική αναγνώριση και εκτίμηση.