Ελληνόκαστρο

Εντυπωσιακή και πανέμορφη θέα προς την κορυφογραμμή της Πίνδου συνοδεύει τον επισκέπτη καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής που οδηγεί στο Ελληνόκαστρο. Το χωριό, χτισμένο σε υψ. 550 μ, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. ανατολικά του Μουζακίου και 33 χλμ. της Καρδίτσας. Ανήκει στο Δήμο Μουζακίου, ενώ σ' αυτό υπάγονται οι οικισμοί Πειρώια και Αγ. Παρασκευής. Αριθμεί 110 κατοίκους (απογραφή 2011), που κατά τους θερινούς μήνες με τους επισκέπτες αυξάνονται σε 250. Κύρια πηγή εσόδων για τους κατοίκους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Δεν λείπουν και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως του ξυλόγλυπτη.

Πρώτη γραπτή μαρτυρία για το χωριό συναντάμε στα 1662. Λέγεται ότι παλιότερα ο οικισμός ονομαζόταν «Χώρα Βουνίσια» και η πιθανή χρονολογία ίδρυσης του τοποθετείται σύμφωνα με την παράδοση το 14ο-15ο αι.

Η σημερινή ονομασία δόθηκε λίγο μετά το 1950, ίσως γιατί στην περιοχή υπάρχει η κορυφή «Παλαιόκαστρο», όπου εικάζεται ότι κάποτε υπήρχε κάστρο.

Το Ελληνόκαστρο διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Η εύκολα προσβάσιμη κορυφή Παλιόκαστρο, με την πανίδα και χλωρίδα της, το δάσος έκτασης 3.000 στρμ., που καλύπτεται από δρύες, καστανιές και πεύκα και τέλος το σπήλαιο «του Αράπη», όπου ο χωματόδρομος αρχικά καταλήγει σε ένα δύσβατο μονοπάτι. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει ο ποταμός Μπλιούρης, μήκους περίπου 10 χλμ., που διέρχεται από την αρχή ίου χωριού και συμβάλλει στον ποταμό Πάμισο, διαθέτοντας αρκετά πλούσια παρόχθια βλάστηση. Όμορφες πινελιές παλιότερης εποχής είναι οι πέτρινες παραδοσιακές βρύσες και ο κατεστραμμένος νερόμυλος, ο Παλαιόμυλος, στην άκρη του χωριού. Τα θρησκευτικά μνημεία του χωριού, κτίσματα του 17ου-18ου αι. συγκεντρώνουν την προσοχή και το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό συναντάμε την εκκλησία της Αγ. Τριάδας. Μέσα στο χωριό υπάρχουν κι άλλες δύο γραφικές εκκλησίες, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ιωάννη του Προδρόμου (17ου-18ου αι.).

Ανεπανάληπτες ευκαιρίες για διασκέδαση κατοίκων και επισκεπτών αποτελούν τα δύο μεγάλα πανηγύρια του χωριού. Ανήμερα του Αγ. Πνεύματος μετά τη Λειτουργία στην εκκλησία Αγ. Τριάδας ακολουθεί γλέντι. Επίσης το Ελληνόκαστρο πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο με εσπερινό την παραμονή της γιορτής, Λειτουργία ανήμερα και γλέντι με παραδοσιακούς χορούς. Κατά το τοπικό αυτό πανηγύρι, τα μαγαζιά του χωριού προσφέρουν ψητό σε ντόπιους και ξένους. Μην παραλείψετε κατά την παραμονή σας στο χωριό να δοκιμάσετε τυρί φέτα και πεντανόστιμο βούτυρο ντόπιας παραγωγής. Ο Σύλλογος Ελληνοκαστριτών Αττικής «Η Βουνίσια» διοργανώνει ετήσιες συνεστιάσεις, εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς στο χωριό και εκδρομές. Ο Σύλλογος Ελληνοκαστριτών Θεσσαλονίκης διοργανώνει ετήσιες συνεστιάσεις και εκδρομές. Για την ιστορία και παράδοση του χωριού έχει εκδοθεί βιβλίο από τον Ταξιάρχη Κωλέττη Χαρίλαο.