ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

Η περιοχή του Μουζακίου προσφέρεται για άθληση και υπαίθριες δραστηριότητες. Μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία (trekking), πίστες για σκι αλλά και extreme sports όπως αναρρίχηση, ορειβασία, παραπέντε προσελκύουν αρκετό κόσμο κάθε χρόνο στο Μουζάκι. Οι επισκέπτες μέσα από διαδρομές ομαλής βατότητας και μοναδικού φυσικού κάλλους μπορούν να γνωρίσουν τη φύση, να ενημερωθούν για τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής και ν' απολαύσουν την ομορφία της περιοχής.

Παραπέντε στην Πορτή
Αιωροπτερισμός στην Πορτή

Αιωροπτερισμός

 

Στο δρόμο για την Πορτή, λίγο έξω από το Μουζάκι πρίν από το χωριό Πορτή υπάρχει ππινακίδα που οδηγεί στο χώρο απογείωσης αιωροπτεριστών.

Ο δρόμος είναι μέτριας βατότητας το χειμώνα και καλός το καλοκαίρι οδηγεί στην κορυφή «Παλιλιάς» του όρους Ιταμός, σημείο απογείωσης των αιωροπτεριστών.

 

Αναρρίχηση

 

Στην περιοχή Μουζακίου, στο δρόμο για την Πορτή υπάρχει αναρριχητικό πεδίο με πολλές διαδρομές δυσκολίας από VI έως και IX+. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι πολύ καλής ποιότητας και οι διαδρομές πλήρως ασφαλισμένες. Οι αναρριχητές που συγκενρώνονται στην περιοχή απολαμβάνουν μια εξαιρετική εμπειρία. Η δραστηριότητα σε συνδιασμό με την απόλαυση της θέας στο καταπράσινο τοπίο είναι σημαντικός λόγος για τους λάτρεις της αναρρίχησης να επισκευθούν την περιοχή της Πορτής.

 

Aναρριχιτηκό πεδίο Μουζακίου
Αναρριχιτηκό πεδίο Μουζακίου
Αναρριχιτηκό πεδίο Μουζακίου

 

Το αναρριχιτηκό πεδίο Μουζακίου διαθέτει πολλές διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα

Η δυσκολία των διαδρομών ποικίλει, και είναι ιδανικό για αρχαρίους αλλά και έμπειρους αναρριχητές

Η πρόσβαση στο πεδίο είναι πολύ εύκολη, μόλις 100 μέτρα από δρόμο για την Πορτή


Ιππασία

 

Ιπποφορβείο στη Λαζαρίνα

 

Ιπποφορβείο στη Λαζαρίνα
Ιππικός Όμιλος στη Λοξάδα

 

Ιππικός Όμιλος στη Λοξάδα

Περίπατος στο Μουζακιώτικο Παζάρι

 

Κοσμοσυρροή στην κεντρική Αγορά Μουζακίου στη διάρκεια του Σαββατιάτικου παζαριού

Κεντρική Αγορά Μουζακίου
 

Προσθέτοντας μια παραδωσιακή νότα στην απόδρασή σας επιλέξτε κάποιες από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στο Μουζάκι αλλά και σε όλα τα χωριά του Δήμου.

 

Η σημαντικότερη εκδήλωση είναι τα "Μουζάκεια" που ξεκινούν στις 25 Αυγούστου και διαρκούν έαως το τέλος του μήνα με χορευτικές, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Πολύ κοντά στο Μουζάκι βρίσκεται και το μοναστήρι Αγ. Γεωργίου Μαυρομματίου (Καραϊσκάκη). Τα "Καραϊσκάκεια" είναι μια σημαντική εκδήλωση όπου συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, φορείς και επισήμους, εκπροσώπους του στρατού, της πολιτίας και της εκκλησίας.

 

Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι
Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι
Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι

 

Η γιορτή των πολιούχων Αγίων Θεοδώρων, ο χορός τη Δευτέρα του Πάσχα στο προαύλιο της εκκλησίας, η λιτάβευση της εικόνας του κεντρικού ναού της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο αλλά και οι εκδηλώσεις όλο το χρόνο στο κινηματοθέατρο, θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες ολοκληρώνουν το ψηφιδωτό της πολιτιστικής δράσης του τόπου.

 

Το εμπορικό πανηγύρι και η ζωοπανήγυρη από την 1η εως και 5η Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη ευκαιρία για την αγοροπωλησία ζώων αλλά και για τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό.

 

Παραδοσιακός τρόπος παραγωγής τσίπουρου στο Μουζάκι
Παραδοσιακός τρόπος παραγωγής τσίπουρου στο Μουζάκι