Λαζαρίνα

Η Λαζαρίνα, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, είναι χτισμένη σε υψ. 120 μ. και ανήκει στο Δήμο Μουζακίου. Κατοικείται από 437 κατοίκους (απογραφή 2011), που ασχολούνται κατεξοχήν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Το χωριό είναι γνωστό από παλιά εξαιτίας των πρότυπων «Ιπποφορβείων Λαζαρίνας», όπου εργάζονταν Ούγγροι ειδικοί. Οι τελευταίοι φρόντιζαν για την εκτροφή αλόγων εκλεκτής ράτσας, τα οποία έτρεχαν στις ιπποδρομίες του Φαλήρου.

Η παράδοση στην εκτροφή αλόγων συνεχίζεται, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει εδώ ιπποφορβείο και οργανωμένη μονάδα.

Οι αναμνήσεις του τόπου είναι γλυκές, αφού εδώ λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο ζάχαρης, του Χρ. Ζωγράφου, το οποίο έκλεισε το 1909-1910. Ο Ζωγράφος παρήγαγε ζάχαρη στο μικρό ζαχαροποιείο, με πρώτη ύλη τα τέφλα που καλλιεργούσε ο ίδιος στα χωράφια του. Αυτό ήταν και το πρώτο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ελλάδα και τμήματά του σώζονται μέχρι σήμερα. Τη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα της παλιότερης εποχής μαρτυρούν τα σωζόμενα τμήματα του εργοστασίου και του αρχοντικού του Χρ. Ζωγράφου (1896), που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε βιομηχανικό μουσείο.
Για τους λάτρεις της φύσης και των περιπατητικών διαδρομών ιδανική είναι η τοποθεσία «Αλέα», που βρίσκεται προς το χωριό Μουριά, καθώς και η τοποθεσία «Δασάκι», που είναι κατάφυτη με βελανιδιές και φτελιές.