ΚΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Δ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Θ. ΣΤΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ» ΣΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Καίριες ήταν οι παρεμβάσεις που έκανε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης στην ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, το βράδυ της Τρίτης 12/4/2022, στην κεντρική αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. 

Η συνάντηση αφορούσε την πορεία των έργων αποκατάστασης ζημιών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» σε ολόκληρο το Νομό και ο κ. Στάθης υπογράμμισε αρκετά προβλήματα που υπάρχουν και δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό πλάνο του Δήμου Μουζακίου ο οποίος σημειωτέον έχει πληγεί πολύ σοβαρά, όχι μόνο από την αναφερόμενη θεομηνία, αλλά και νέα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν την τελευταία διετία.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Μουζακίου ζήτησε να διευθετηθούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τα παρακάτω ζητήματα:

-           Ελεύθερη, για τους ΟΤΑ, απόληψη από ποτάμια, υλικών που χρειάζονται για εκτέλεση έργων κυρίως οδοποιίας, καθώς ακόμη και μετά την ψήφιση σχετικής κυβερνητικής τροπολογίας τίθενται εμπόδια με διάφορες προσφυγές.

-           Επιτάχυνση αποδέσμευσης πιστώσεων για την πληρωμή εργολάβων που δούλεψαν μετά τον «Ιανό» και παραμένουν ανεξόφλητοι τα τελευταία δυο χρόνια για το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της τότε εργασίας τους. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στάθης, υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναστολής εκτέλεσης αναγκαίων παρεμβάσεων από μέρους τους. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης απάντησε ότι η ροή των χρημάτων είχε μπλοκάρει λόγω της μετάβασης των δαπανών από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο ΕΠΑ, (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) και θα αρχίσει να ομαλοποιείται μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε οι ανεξόφλητοι εργολήπτες να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

-           Συνέχιση των άμεσων διαδικασιών για την εκτέλεση έργων καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη γρήγορη ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση – είπε ο κ. Στάθης - σήμερα δεν θα είχε υλοποιηθεί ούτε το 20% των απαραίτητων παρεμβάσεων.

-           Άμεση επίλυση της εκκρεμότητας που υπάρχει για το δρόμο Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα ο οποίος υπέστη κατολίσθηση στο Μύλο Ανθοχωρίου η οποία ουσιαστικά διέκοψε την επικοινωνία των δυο Δήμων.

-           Έγκριση χρηματοδοτήσεων για τα ΤΟΕΒ Αγναντερού, Κρανιάς, Λαζαρίνας, Γελάνθης, του Δήμου Μουζακίου προκειμένου να προβούν σε αποκαταστάσεις στα αρδευτικά δίκτυα αρμοδιότητάς τους ενόψει και της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινάει. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ΤΟΕΒ δεν έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από την κεντρική διοίκηση μετά τον «Ιανό», όπως συνέβη με άλλους Οργανισμούς.

-           Τακτοποίηση του μείζονος ζητήματος με τις ζημιές στα εσωτερικά δίκτυα των Τοπικών Κοινοτήτων που δεν αντιμετωπίστηκαν από τον Δήμο Μουζακίου και άλλους Δήμους λόγω έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων και μέσων.

-           Άμεση έναρξη του έργου καθαρισμού ποταμών που αφορά τα αναχώματα που «έσπασαν» κατά τον «Ιανό» και στο φαινόμενο «Διομήδης» στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Παλαιοχωρίου, Κρανιάς, Μαγούλας, Μαγουλίτσας, Γελάνθης.

-           Υλοποίηση της δέσμευσης για κατά προτεραιότητα ένταξη στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προτάσεων έργων που κατέθεσαν Ιανόπληκτοι Δήμοι. Ο κ. Στάθης δήλωσε πως ο Δήμος Μουζακίου αναμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ένταξη ενός κρίσιμου έργου για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αγροτική οδοποιία 25 χιλιομέτρων.

Τέλος, ο Δήμαρχος ζήτησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους άλλους Δήμους του Ν. Καρδίτσας την αρωγή τους για γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών κατασκευής του Φράγματος Μουζακίου. «Η ύπαρξη του Φράγματος Σμοκόβου τόσο κατά τον «Ιανό», όσο και στην πρόσφατη κακοκαιρία «Διομήδης» λειτούργησε προστατευτικά για το Δήμο Σοφάδων και συνέβαλε στον περιορισμό των ζημιών στην περιοχή γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την αναγκαιότητα και του Φράγματος Μουζακίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάθης κλείνοντας τις πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις του στη σύσκεψη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Στάθης, αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ στο Δήμο Μουζακίου, ενημέρωσε πως τα έργα στον ποταμό Πάμισο για την ανακατασκευή της περιφερειακής οδού του Μουζακίου, αλλά και στο Πευκόφυτο (στον κεντρικό δρόμο προς της Ι.Μ. Σπηλιάς), προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, εκφράζοντας την προσδοκία το γρηγορότερο, να ξεκινήσουν και τα άλλα έργα στην περιοχή.

278183535_1584417798612150_6175610440117659200_n.jpg - 86,81 kB

 

 278134465_349452510339896_6315986881321904790_n.jpg - 115,05 kB