Καραγκούνικος γάμος και το κλέψιμο της αρκούδας στο Αγναντερό τις Απόκριες

 

  • Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το τριήμερο των Απόκρεων στο Δήμο Μουζακίου


Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το πρόγραμμα των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων στο Δήμο Μουζακίου το τριήμερο των Απόκρεων.
Προεξάρχουσα θέση κατέχουν οι εκδηλώσεις των Απόκρεων που θα γίνουν στο Αγναντερό την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα. Πρόκειται για την αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης. Στην τελετή του γάμου ξεχωρίζει η νύφη με καραγκούνικη ενδυμασία, ο γαμπρός και οι βλάμηδες με φουστανέλα και τσαρούχια, ο γιατρός με τα γιατροσόφια του, ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα του, ο γέρος με την καμπούρα του και η γριά γνέθοντας τη ρόκα της. Από την τελετή βέβαια δεν λείπουν οι “κουδουνάδες”, οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό. Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγυρνούν στους δρόμους ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια
Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση της αρκούδας, το κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς (κουδουνάδες) και προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα(φασολάδα-λαγάνα) και άφθονο κρασί στους παραβρισκόμενους. Το εορταστικό διήμερο της αποκριάς συνοδεύεται από ζωντανή ορχήστρα με Δημοτικά Τραγούδια.
“Το καρναβάλι στο Αγναντερό είναι μία ξεχωριστή εκδήλωση για όλο το Νομό μας και όχι μόνο. Η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, οι «κουδουνάδες» και τα άλλα δρώμενα θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με το κέφι και την ευρηματικότητά τους. Σας προσκαλούμε όλους την Κυριακή των Απόκρεων και την Καθαρή Δευτέρα να απολαύσετε από κοντά μοναδικές εμπειρίες και να διασκεδάσετε με τα ξεκαρδιστρικά δρώμενα» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.


Μουζάκι

Ο Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου όπως κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνει στην πλατεία σεισμοπλήκτων στο Μουζάκι παραδοσιακά κούλουμα με μουσική φαγητό και πολύ χορό

Φανάρι

Στο Φανάρι το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μουζακίου σε συνεργασία με τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώνουν:
Κυριακή 17 Μαρτίου
Καρναβάλι στην πλατεία χωριού
Ώρα έναρξης: 8.00 μμ

Δευτέρα 18 Μαρτίου
Κούλουμα στον προαύλιο χώρο του Αγίου Σεραφείμ

Κρανιά
Την Καθαρή Δευτέρα και ώρα 12.30 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία Κρανιάς θα προσφέρονται δωρεάν νηστίσιμα, λαγάνα και άφθονο κρασί, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Σάκη Μποσκλαβίτη.
Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού οι γυναίκες του χωριού, η Τοπική Κοινότητα Κρανιάς, ο Δήμος Μουζακίου, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Ριζοβούνι

Στο Ριζοβούνι το Τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μουζακίου διοργανώνουν κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού

Γελάνθη
Παραδοσιακά κούλουμα διοργανώνει όπως κάθε χρόνο και φέτος ο Δήμος Μουζακίου στη Τοπική Κοινότητα Γελάνθης, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Άθλησης και το Τοπικό Συμβούλιο Γελάνθης.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 12:00 το μεσημέρι.Οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν τα σαρακποστιανά εδέσματα και το κρασί, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν υπό τους ήχους ζωντανής δημοτικής μουσικής.«Καλούμε τους δημότες και φίλους μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τα κούλουμα στη Γελάνθη, για να περάσουμε όλοι μαζί μια όμορφη μέρα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ.Στάθης.
Μαγούλα
Στη Μαγούλα το Τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μουζακίου τον Σύλλογο Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωσε με παραδοσιακούς χορούς το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία του χωριού