Aίτημα του Δημάρχου Μουζακίου για παραμονή λειτουργίας του ΕΠΑ.Λ Μουζακίου

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός εκφράζοντας ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέστειλε προς την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Πράντζου την παρακάτω επιστολή που αφορά ο ΕΠΑ.Λ Μουζακίου.
«Αξιότιμη Κυρία Διευθύντρια:
Σας ενημερώνουμε ότι: Το ΕΠΑΛ Μουζακίου είναι ένα Σχολείο που προέκυψε ύστερα από αγώνες και προσπάθειες ετών για να καλύψει την ανάγκη μιας αντικειμενικά δυσπρόσιτης περιοχής (ορεινή Αργιθέα, ημιορεινή ζώνη του Δήμου Μουζακίου) για ανετότερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των φοιτώντων σ΄αυτό μαθητών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την ανάγκη σύνδεσης της παρεχόμενης εξειδικευμένης επαγγελματικής Εκπαίδευσης με απασχόληση στις τοπικές επιχειρήσεις. Ήδη, απόφοιτοι προηγουμένων ετών, ειδικών στους τομείς Οικονομίας-Διοίκησης, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Πληροφορικής,   δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τόπο τους, γεγονός που συνεπάγεται τη γενικότερη ανάπτυξη και στήριξη της περιοχής μας.
Επίσης η λειτουργία του Σχολείου διευκολύνει τους μαθητές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι κατάγονται από φτωχά οικονομικά στρώματα και από ορεινά χωριά όπως Πευκόφυτο, Κρυοπηγή, Δρακότρυπα, Βατσουνιά, Πετρωτό, Τροβάτο Ευρυτανίας  κ.λπ. τα οποία απέχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα (πήγαινε-έλα) από την πόλη της Καρδίτσας και συνεπώς η καθημερινή μετακίνηση των μαθητών να είναι αδύνατη και συχνά επικίνδυνη, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες που οι δρόμοι κλείνουν με χιόνια και πάγο.
Στο σχολείο ήδη φοιτούν 78 μαθητές και είναι βέβαιο ότι την επόμενη σχολική χρονιά, αν εφαρμοστούν αυστηρά οι οριοθετήσεις των Καλλικρατικών Δήμων και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ο αριθμός των μαθητών θα υπερβεί τους 100.
Κρίνοντας ότι οι στόχοι που υπηρετεί το Σχολείο είναι ουσιαστικοί και ασύμβατοι με οποιαδήποτε άλλη λύση προτείνουμε:
•    Να παραμείνει το Σχολείο με την υπάρχουσα λειτουργία του.
•    Να καταβληθεί προσπάθεια από όλους τους φορείς (Πολιτεία, γονείς) ώστε αυτό το Σχολείο να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω ( προσθήκη και άλλων τομέων)
•    με προβολή και επαρκή ενημέρωση των μαθητών και των γονέων μαθητών του Γυμνασίου για τις δυνατότητες που προσφέρει το Επαγγελματικό Σχολείο στα παιδιά.
•    Να μη θυσιαστεί στο βωμό των οικονομικών περικοπών τόσο το δικαίωμα των μαθητών για κατάρτιση και επαγγελματική ανέλιξη όσο και η δυνατότητα της περιοχής για ανάπτυξη και ενδυνάμωση με ανθρώπινο δυναμικό.
•    Να μη δυσκολευτεί περισσότερο η φοίτηση ενός μαθητή ΑΜΕΑ, ο οποίος ύστερα από προσπάθειες και εργασίες στην υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου φοιτά στη Β τάξη.
Οποιαδήποτε αρνητική εισήγηση στο αναφερόμενο θέμα είναι άδικη και ενάντια στις οδηγίες του υπουργείου και θα μας αναγκάσει να τοποθετηθούμε απέναντι σε όλους, προασπίζοντας το μέλλον των παιδιών και της περιοχής μας. Άλλωστε, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας Κα Χριστοφιλοπούλου προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τονίζεται ιδιαίτερα, στις εισηγήσεις που θα γίνουν, να ληφθεί υπόψη το δυσπρόσιτο της περιοχής και η χιλιομετρική απόσταση από το σχολείο υποδοχής.»

Γεώργιος Κωτσός
Δήμαρχος Μουζακίου