Να μην καταργηθεί ούτε ένα Σχολείο στο Δήμο Μουζακίου

Σύσκεψη του Δημάρχου με τους προέδρους των χωριών, τους διευθυντές των σχολείων και προέδρους σχολικών επιτροπών

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μουζακίου παρουσία του Δημάρχου κ. Κωτσού, της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη, του προϊσταμένου του 3ου Γραφείου κ. Γκέκα και του προϊσταμένου του 1ου Γραφείου κ. Καρακώστα  με θέμα τις «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων για το Σχολικό έτος 2011-12»


Η σύσκεψη προκλήθηκε από το Δήμαρχο κ. Κωτσό και συμμετείχαν σ’ αυτή, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φροξυλιάς οι Αντριδήμαρχοι κ.κ. Κωνσταντάκος, Μηνίτσιος, Τσιρογιάννη, όλοι οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων όπου λειτουργούν Δημοτικά Σχολεία, οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Αφορμή για τη σύσκεψη ήταν το 473/3-2-2001 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το οποίο καλείται ο Δήμαρχος μέχρι την Παρασκευή 11-2-2011 να υποβάλλει τις προτάσεις του αναφορικά με τις συνενώσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης του, σύμφωνα με το νόμο 1566/85(άρθρα 3 και 4). Ο ανωτέρω νόμος προβλέπει για τα Δημοτικά Σχολεία με συνολικό αριθμό μαθητών 9 και κάτω και για τα Νηπιαγωγεία με συνολικό αριθμό νηπίων 6 και κάτω να καταργούνται για τις περιοχές όπου είναι δυνατή η μεταφορά των παιδιών και δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα.


Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη στην εισήγησή της αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα των ολιγοθέσεων σχολείων και κυρίως των μονοθέσεων (στερούνται ειδικοτήτων, δεν διδάσκονται Αγγλικά, Δεύτερη ξένη γλώσσα, Φυσική Αγωγή, Μουσική, Εικαστικά, Πληροφορική κ.α. και επιπλέον ένας δάσκαλος διδάσκει έξι τάξεις.


Παράλληλα τόνισε πως η απόφαση για τη συνένωση των σχολείων ανήκει αποκλειστικά στους γονείς των παιδιών και ότι η υπηρεσία της θα προτείνει στο Υπουργείο να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση αν δεν υπάρξει η συναίνεση των γονέων και της τοπικής κοινωνίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Προϊσταμένου του 3ου Γραφείου  κ. Γκέκα, ο οποίος επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η ύπαρξη έστω και μονοθέσιου σχολείου στο κάθε χωριό.
Μετά από διαλογική συζήτηση και πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από τους παραβρισκόμενους προέδρους και δασκάλους, ο Δήμαρχος κ. Κωτσός ανέφερε πως η πρόταση – απάντηση του Δήμου προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι να μην κλείσει κανένα Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί σήμερα στο όρια του Δήμου Μουζακίου.


Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να μεταφέρονται συνεχώς; αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.  Ως παράδειγμα κατέθεσε τη μεταφορά της μισθοδοσίας 29 καθαριστριών στο Δήμο Μουζακίου, χωρίς να αυξηθούν  τα τακτικά έσοδα του Δήμου σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς. Τέλος έκανε γνωστό στη Διευθύντρια κ. Μητσιάδη πως ο Δήμος Μουζακίου αδυνατεί να αναλάβει το κόστος της μεταφοράς των μαθητών, αν δεν υπάρχει ανάλογη μεταφορά πόρων από το κράτος σ’ αυτόν καθώς με τη σημερινή κατάσταση η μεταφορά μαθητών στο Δήμο Μουζακίου κοστίζει 682,35 ΕΥΡΩ ημερησίως, τουτέστιν κοντά στα 150.000 ΕΥΡΩ ετησίως.