Μεγάλες κατολισθήσεις στο Δήμο Μουζακίου

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα στο Δήμο Μουζακίου, δημιουργώντας πολλά προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε οικίες όπως στην περίπτωση της Δρακότρυπας.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στον ορεινό όγκο, με ένταση όμως στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Δρακότρυπας, του Ανθοχωρίου και της Οξυάς.

Ιδιαίτερα στη Δρακότρυπα, η κατολίσθηση είναι πολύ μεγάλη και κινδυνεύει άμεσα οικία που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της. Ο Δήμος Μουζακίου κινήθηκε άμεσα, αποστέλνοντας έγγραφο προς το ΙΓΜΕ, με το οποίο καλεί να επισκεφθεί κλιμάκιό του τον τόπο του προβλήματος, ώστε να γίνει αποτίμηση του προβλήματος και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Το σημείο της κατολίσθησης επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Τ.Σ. Δρακότρυπας κ. Μπούρμπο και συνομίλησε με τους κατοίκους, λέγοντάς τους ότι από την πλευρά του Δήμου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εδώ να σημειώσουμε ότι από την πρώτη κιόλας μέρα που προκλήθηκε η κατολίσθηση ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με το γεωλόγο του ΚΕΨΕ της ΔΕΗ στο Μουζάκι επισκέφθηκαν την περιοχή, ώστε να υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση του προβλήματος.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης δημιουργήθηκε και στο Ανθοχώρι όπου ένας τεράστιος βράχος έπεσε μέσα σε κοινοτικό δρόμο, αποκόπτοντας την επικοινωνία των κατοίκων. Και εδώ ο Δήμος Μουζακίου έδρασε άμεσε και μισθώνοντας ιδιωτικό μηχάνημα απομάκρυνε το βράχο, αλλά απαιτείται δραστική παρέμβαση με τοιχίο αντιστήριξης, ώστε να προστατευτεί ο δρόμος και η περιοχή.

Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στα υπόλοιπα ορεινά διαμερίσματα, κυρίως όμως στην Οξυά, όπου λόγω των βροχοπτώσεων οι ζημιές στο οδικό δίκτυο είναι εκτεταμένες.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός στην προχθεσινή σύσκεψη υπό την αιγίδα της νέας Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Γερακούδη, με θέμα την πολιτική προστασία, επεσήμανε τα παραπάνω προβλήματα, όπως επίσης έκανε αναφορά και για την κόπωση που παρουσιάζουν τα αναχώματα του Πάμισου ποταμού, κατάντη της γέφυρας Μουζακίου, με συνέπεια να κινδυνεύουν με κατάρρευση, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, λόγω του μεγάλου όγκου νερού που διατρέχει την κοίτη του ποταμού.

Ζήτησε από τη νέα Γενικό να υπάρξει πρόβλεψη για δράσεις στο Δ’ ΠΕΠ που θα αφορούν την αντικατολισθητική προστασία και τη διευθέτηση της κοίτης των ποταμών, ώστε να δοθούν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.