ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΒΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ

Στα πλαίσια τους σχεδιασμού της Δημοτικής αρχής του Δήμου Μουζακίου για την ανάδειξη και διάδοση στη νεολαία μας, της πλούσιας τοπικής ιστορίας και παράδοσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου σε συνεργασία με τη δραστήρια Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών (Ε.Α.Χ.). Σκοπός της ήταν η διανομή στις μαθήτριες και στους μαθητές του Σχολείου, του ιστορικού βιβλίου «Βίος Κατσαντώνη» που έγραψε ο Επαμεινώνδας Ι. Φραγγίστας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1862.

Η επανέκδοσή του έγινε το 2021 από την Ε.Α.Χ., σε 2.000 αντίτυπα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έχει ήδη  μοιραστεί σε πολλά χωριά των Αγράφων, σε Σχολεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Ενώσεις, τοπικούς φορείς κλπ.Το πόνημα αναφέρεται στη ζωή και στα κατορθώματα του πασίγνωστου ήρωα Κατσαντώνη, του επονομαζόμενου και ως «Αετός των Αγράφων».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκ μέρους του Δήμου Μουζακίου η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Καραμπέκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου κ. Γιώργος Νάστος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτρης Γιώτης, ο Διευθυντής της Επιχείρησης «Θεόνη», χορηγός της Ε.Α.Χ. κ. Δημοσθένης Αναστασίου, ο Πρόεδρος και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασίλης Τσαντήλας και κ. Λιάνα Βλάχου, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μαυρομματίου κ. Κων/ντίνα Κωνσταντάκου και οι εκπαιδευτικοί του.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Μουζακίου κ. Καραμπέκου επισήμανε: «Εκ μέρους του Δημάρχου Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, θέλω να τονίσω πως ως δημοτική Διοίκηση χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ε.Α.Χ. για την επανέκδοση και διανομή του βιβλίου «Βίος Κατσαντώνη», σε όλο το Νομό Καρδίτσας και όχι μόνον. Ιδιαίτερη είναι η χαρά μας για τη διανομή αντιτύπων του που γίνεται σήμερα στις μαθήτριες και στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μαυρομματίου. Βρισκόμαστε εξάλλου στη γενέτειρα του Αρχιστράτηγου του 21’ Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο πλευρό του οποίου ο Κατσαντώνης, είχε πολεμήσει αρκετές φορές νικηφόρα τους Οθωμανούς Τούρκους. Στηρίζουμε πάντα τέτοιες κινήσεις, διότι πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε στη διάδοση της μεγάλης τοπικής ιστορίας. Το βασικότερο όμως είναι ότι προτρέπουμε τα παιδιά μας στην ανάγνωση και στη γνώση που προσφέρεται απλόχερα μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και όχι από τις ψυχρές οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η των tablets».

Από την πλευρά της, η Δ/ντρια του Σχολείου κ. Κ. Κωνσταντάκου, εκθείασε την προσφορά του βιβλίου για τον Κατσαντώνη στα παιδιά, ενώ ο Πρόεδρος της Ε.Α.Χ. κ. Β. Τσαντήλας μίλησε με τα καλύτερο λόγια για το περιεχόμενο ευχαριστώντας θερμά όλους τους συντελεστές και υποστηρικτές του.

IMG_20220216_122133.jpg - 1,87 MB

 IMG_20220216_121650.jpg - 2,12 MB IMG_20220216_121607.jpg - 1,89 MB