Σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο Δήμος Μουζακίου στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Ιδιαίτερα αποδοτική ήταν για το Δήμο Μουζακίου η συμμετοχή του Δημάρχου κ. Θεοφάνη Στάθη στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο «Βελλίδειο» Θεσσαλονίκης από 14 – 16 Οκτωβρίου 2021.

 

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς σειρά θεμάτων που αφορούν άμεσα την οικονομική και διοικητική λειτουργία του Δήμου, τα οποία βέβαια αποτελούν και ζητούμενα για τους περισσότερους περιφερειακούς Ο.Τ.Α.

 

Ο κ. Στάθης είχε ουσιαστικές επαφές με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Αρκετά εποικοδομητικές ήταν όμως και οι συναντήσεις του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Μακεδονία – Θράκη κ. Σταύρο Καλαφάτη και με τους Υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο για τις τηλεπικοινωνίες κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και με τον αρμόδιο για απλούστευση των διαδικασιών κ. Γιώργο Γεωργαντά.

 

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος παρέστη και στα εγκαίνια της έκθεσης καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας «Beyond 4.0», που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 

ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

 

Τα κέρδη του Δήμου Μουζακίου από τη δεύτερη μετά την Κύπρο, πολύπλευρη πρωτοβουλία ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του ήταν σημαντικά και μεταφράζονται στα εξής άμεσα αποτελέσματα:

 

-      Μέχρι τέλος του 2021 ο Δήμος θα εισπράξει επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις μέσω των Κ.Α.Π. που θα φτάνουν στα 300.000 ευρώ, στα πλαίσια της κρατικής στήριξης για τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

 

-      Θα διατεθούν στο Δήμο Μουζακίου πάνω από 320.000 ευρώ για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις» που θα υλοποιηθεί την επόμενη διετία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, γι’ αυτό και η Δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να ετοιμάσει το γρηγορότερο σχετικό φάκελο με τις προτάσεις της.

 

-      Συζητείται πλέον σοβαρά από την κυβέρνηση η αναθεώρηση του καθεστώτος διανομής των Κεντρικών Αυτοτελώς Πόρων στους Δήμους και η αύξηση των διανεμόμενων πιστώσεων. Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφ. Στάθης εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη καθώς το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα είχε θίξει ο ίδιος στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά τη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στη Λάρισα με Δημάρχους ΟΤΑ που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο ΥΠΕΣ κ. Μ. Βορίδης, το 2023 οι ΚΑΠ, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό τους, θα είναι διαφορετικοί, ενώ και τα κριτήρια χρηματοδότησης των Δήμων θα εμπλουτιστούν πέραν του αριθμού των μόνιμων κατοίκων τους ο οποίος παίζει σήμερα τον καθοριστικότερο ρόλο. Για την εφαρμογή των αλλαγών αυτών το Υπουργείο θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση μέσα στο 2022.

 

Υπογραμμίζεται ότι στη διαβούλευση που θα προηγηθεί, ο Δήμαρχος Μουζακίου θα έχει παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου καθεστώτος που θα διέπει τον προϋπολογισμό και τη διανομή των ΚΑΠ, καθώς οι προτάσεις του έγιναν δεκτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση.

 

Τέλος, στις συζητήσεις του με τους Υπουργούς, ο κ. Στάθης έθεσε και το θέμα του οικονομικού πλαφόν που έχει κάθε Δήμος για τα προς ένταξη έργα στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ενώ ζήτησε την επανεξέταση του σχεδιασμού σχετικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι παρατηρείται σημαντική διαρροή στελεχών από τους περιφερειακούς Δήμους προς τα αστικά κέντρα, γεγονός που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους.

 

Τον κ. Στάθη υποδέχθηκε με χαρά στο Συνεδριακό Κέντρο της συμπρωτεύουσας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με τον οποίο έχει ήδη αναπτύξει συνεχή στενή συνεργασία για αυτοδιοικητικά ζητήματα τοπικής και γενικής φύσεως.