«Κατά παρέκκλιση» παραχώρηση φερτών υλικών ποταμών στους Δήμους κατόπιν παρέμβασης Στάθη σε Τριαντόπουλο

Άμεσο ήταν το αποτέλεσμα της παρέμβασης που έκανε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα αξιοποίησης των φερτών υλικών - από τις κοίτες των ποταμών που καθαρίζονται - για αποκαταστάσεις ζημιών σε δρόμους και εκτέλεση άλλων έργων.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής Τροπολογία της Κυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε σε σ/ν του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει στο άρθρο 7, «κατά παρέκκλιση» διαδικασία δωρεάν παραχώρησης φερτών υλικών σε Ο.Τ.Α.
Πρόκειται για πάγια (χωρίς χρονικό όριο εφαρμογής), παρέκκλιση στο άρθρο 200 του Κώδικα Δήμων (ν.3463/2006) που αφορά «πυρόπληκτες, πλημμυροπαθείς και σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας».
Συγκεκριμένα, το άρθρο 7 της αριθμ. 1091/161 Τροπολογίας με τίτλο: «Παραχώρηση φερτών υλικών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφέρει τα εξής: «Κατά παρέκκλιση του άρθρου 200 του ν. 3463/2006 (Α’114) για την κατασκευή κάθε απαιτούμενου δημοσίου έργου (έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά) στις πυρόπληκτες, πλημμυροπαθείς και σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας, επιτρέπεται ή απευθείας δωρεάν παραχώρηση στις Περιφέρειες και στους Δήμους των φερτών υλικών, τα οποία προκύπτουν κατά τις σχετικές εργασίες καθαρισμού των υδατορεμάτων, κατόπιν αίτησης τους και με τη σύμφωνη γνώμη της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας».

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Για αυτή την πολύ θετική εξέλιξη, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφ. Στάθης δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα του Δήμου μας και άλλων πληγέντων Δήμων από ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο. Η προσδοκώμενη λύση δόθηκε μέσω νομοθετικής παρέμβασης που είχε προαναγγείλει πριν λίγες ημέρες από τη Λάρισα ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε σχετική επισήμανσή μου για το ζήτημα αξιοποίησης από πλευράς Δήμων, των φερτών υλικών στις κοίτες των ποταμών. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η συμβολή του κ. Τριαντόπουλου στην τακτοποίησή του ήταν καθοριστική. Ως Δημοτική αρχή, συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση να διεκδικούμε τις λύσεις που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες και ο Δήμος μας για να ορθοποδήσουν από την περσινή θεομηνία να προοδεύσουν και να αναπτυχθούν. Πεποίθησή μας είναι ότι η άσκηση ενεργής πολιτικής, με πειστικά επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις, σε όλα τα επίπεδα της κεντρικής εξουσίας, μπορεί να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και γρήγορα μάλιστα».