Υπεγράφη η σύμβαση έργου «Αντικαταστάσεις υδρεύσεων Δ.Ε Παμίσου»

Στην υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Αντικαταστάσεις Υδρεύσεων  Δ.Ε Παμίσου», προχώρησε την Τρίτη 16/02, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, με τον εκπρόσωπο της αναδόχου τεχνικής εταιρείας «ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ», παρουσία της αρμόδιας μηχανικού Ουρανίας Πάτρα. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
«Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις που αφορούν στις αντικαταστάσεις υδρεύσεων στην Π.Δ.Ε Παμίσου, ήταν πριν από 40 ολόκληρα χρόνια, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα τεράστιο έργο, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή της σύμβασης», τόνισε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ.Στάθης.
Η παρούσα μελέτη αφορά την  αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς:
1) Μαγούλα
2) Κρανιά και Αγ. Ανάργυροι
3) Παλαιοχώρι
4) Ριζοβούνι
Η μελέτη  προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση του δικτύου και των συνοδών τεχνικών έργων χειρισμού του. Το υφιστάμενο δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και αποτελείται από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες  , σιδηροσωλήνες ή PVC. Σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση των δικτύων είναι επιτακτική για τους παρακάτω λόγους:
Α) Έχουν  υπερβεί  κατά πολύ την  προβλεπόμενη διάρκεια ζωής  των υδρευτικών δικτύων διανομής  που είναι τα 40 έτη.  Μετά την 40ετία το υλικό κατασκευής των σωληνώσεων έχει χάσει την αντοχή του με αποτέλεσμα συνεχείς θραύσεις και διαρροές, ενώ τα εξαρτήματα χειρισμού (βάνες και βαλβίδες) έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητά τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αδύνατη η απομόνωση τμημάτων του δικτύου για την εκτέλεση εργασίων επισκευής και συντήρησης.
Β) Οι συνεχείς συνδέσεις   με ελαστικούς δακτυλίους  δεν εξασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα  με αποτέλεσμα οι απώλειες νερού να είναι αυξημένες σε  σχέση με τα σύγχρονα δίκτυα πολυαιθυλενίου.  Η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο τόσο από την παλαιότητα του δικτύου όσο και από την συσσώρευση  πρόσθετων συνδέσμων προς αποκατάσταση θραύσεων στο παρελθόν σε διάφορες θέσεις του δικτύου.
Γ) Το υλικό κατασκευής τους είναι απαρχαιωμένο  και μη συμβατό με τα εξαρτήματα και ειδικά τεμάχια που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο. Η συντήρηση και επισκευή τέτοιων δικτύων απαιτεί την συνεχή χρήση ιδιοκατασκευών, οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένα συμβατές με το πόσιμο νερό.
Αρχικός προϋπολογισμός: 3.710.000,00 €
Έκπτωση: 55,73%
Η σύμβαση του έργου ανέρχεται στο πόσο των 1.659.488,47 € (με ΦΠΑ).