Απόφαση 8/2022: Περί αίτησης με αρ. πρωτ. 1626/1-3-2022 της κα Ντούρβα Παρασκευής

 

                                           ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

 

                                                Αποδεικτικό τοιχοκόλλησης

 

Στο Μουζάκι σήμερα τη 11-3-2022  ημέρα  Παρασκευή  και ώρα  09 .00 π.μ. η υπογραφόμενη υπάλληλος του Δήμου  Στυλιανή Βλάχου ,με εντολή του προέδρου της κοινότητας τοιχοκόλλησα στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος, πίνακα με τα συζητηθέντα θέματα της ημερήσιας διάταξης κατά την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της 8-3-2022 και στον οποίο περιλαμβάνεται και η παρούσα απόφαση παρουσία των μαρτύρων:1.Καφαντάρη Αναστάσιο και 2. Ανυφαντή Θωμά.

     Αφού συντάχθηκε και υπογράφεται το πρακτικό αυτό.

 

Το τοιχοκόλλησε

                      Τ.Σ.Υ.                                                                                                                               

               Βλάχου Στυλιανή                                      Ακριβές Αντίγραφο

                                                                                Μουζάκι   11-3-2022

                                                         Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας

 

                                                                 Καταραχιάς Αχιλλέας

 

              

  Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Από το πρακτικό 3/2022  συνεδρίασης του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Μουζακίου.

Αριθμός Απόφασης :8/2022

Περίληψη:   Περί αίτησης με αρ. πρωτ. 1626/1-3-2022 της κα Ντούρβα Παρασκευής.

Σήμερα στις 8 Μαρτίου  2022 ημέρα Τρίτη  και ώρα 12:00 ,το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Μουζακίου συνήλθε σε τακτική δια ζώσης συνεδρίαση ,που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό κατάστημα Μουζακίου (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου ) ύστερα από την πρόσκληση του προέδρου της , που επιδόθηκε στα μέλη αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 89 του Ν. 4555/2018,για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερησίας διατάξεως .

   Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής ο πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο πέντε (5) μελών ήταν:

Α)α

 Μ   έ   λ  η

Παρόντες

Απόντες

1.

Καταραχιάς Αχιλλέας                                         Πρόεδρος

Χ

 

2.

Πλακιά Αρετή                                                         Μέλος

Χ

 

3.

Βασιλάκος Αστέριος                                               Μέλος

 

Χ

4.

Τριανταφύλλου Δημήτριος                                      Μέλος

 

Χ

5.

Λαζαρίνα Μαρία                                                    Μέλος

Χ

 

           Τα απόντα μέλη του Συμβουλίου της  Δημοτικής  Κοινότητας κλήθηκαν νόμιμα

Αριθμός απόφασης 8/2022

Εισηγούμενος ο πρόεδρος το 1ο  θέμα της ημερήσιας διάταξης ήτοι Περί αίτησης με αρ. πρωτ. 1626/1-3-2022 της κα Ντούρβα Παρασκευής , ανέφερε τα εξής : Κ.κ Σύμβουλοι η κα Ντούρβα με την αίτηση της μας ζήτησε να γνωμοδοτήσουμε ,για το θέμα της παλαιάς γέφυρας Μουζακίου. Η παλιά γέφυρα Μουζακίου ήταν μία τεχνική κατασκευή ,που  κατασκευάσθηκε πριν από 85 χρόνια περίπου και συνέδεε το Μουζάκι  με το Μαυρομμάτι  και τη Καρδίτσα περνώντας πάνω από το ποταμό Πάμισο. Για αρκετές δεκαετίες εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων. Τη τελευταία πενταετία αυτό όμως άλλαξε. Είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω επικινδυνότητας της , το Νοέμβριο του 2018 και μετά το καταστροφικό πέρασμα  του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού το  Σεπτέμβρη του 2020  απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των πεζών.  Η παλιά γέφυρα Μουζακίου κατασκευάστηκε με πολύ διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές ,που ισχύουν σήμερα. Οι κανονισμοί των προηγούμενων δεκαετιών δεν περιελάμβαναν σωστές προβλέψεις, για τη μελλοντική εξέλιξη της κίνησης στους δρόμους και τα φορτία,  που θα έμελλε να εξυπηρετήσει η γέφυρα. Επιπλέον, δεν προέβλεπαν τη χρήση σκυροδέματος υψηλής ποιότητας, δεν είχαν επαρκείς προβλέψεις, για τους σεισμούς, δεν είχαν προβλέψεις, για έντονα καιρικά φαινόμενα, τη μελλοντική στάθμη του  ποταμού ή τη διάβρωση του εδάφους. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν συντηρούνταν, ούτε αναβαθμίζονταν τακτικά, ούτε είχαν γίνει εργασίες ενίσχυσης, νομοτελειακά  έφτασε στο τέλος  το προσδόκιμο της ζωής της , με αποτέλεσμα σήμερα να μετατραπεί εξόφθαλμα σε μια ετοιμόρροπη κατασκευή. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι εργασίες  ενίσχυσης και συντήρησης σε επικινδύνως ετοιμόρροπες  κατασκευές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές όταν εκτελούνται μετά την εκδήλωση μεγάλων βλαβών . Θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με τον έγκαιρο εντοπισμό, την επισκευή των μικρότερων φθορών και τη στοχευμένη αναβάθμιση των κρίσιμων μηχανισμών, που τις προκάλεσαν. Πλέον με το πακέτο έργων, για την αποκατάσταση των ζημιών από τη καταστροφική πλημμύρα του «Ιανού» αποφασίσθηκε η καθαίρεση της αστοχήσασας γέφυρας και η κατασκευή νέας πεζογέφυρας. Η κατασκευή της νέας πεζογέφυρας θα αποτελέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ,για το Μουζάκι . Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, λειτουργικό το οποίο  θα αποτελεί τοπόσημο, για την περιοχή του Μουζακίου. Η νέα γέφυρα πρόκειται να ενώσει το Μουζάκι με το οικισμό Γεωργίου Καραϊσκάκη και θα προασπίζει την ασφάλεια των πολιτών , για αρκετές δεκαετίες . Θα διευκολύνει τη μετακίνηση των συμπολιτών μας, σε μια περιοχή κυκλοφοριακά ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Κατόπιν πήρε το λόγο η σύμβουλος κα Πλακιά Αρετή και ανέφερε  ότι οι εργασίες καθαίρεσης και κατασκευής της νέας πεζογέφυρας ,πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν διότι όπως τόνισε τυχόν καθυστερήσεις, ελλοχεύουν το κίνδυνο ταχύτερης κατάρρευσης της παλιάς γέφυρας σε μια επερχόμενη φυσική καταστροφή  με ανυπολόγιστη ζημιά ,για τις υποδομές και τη πόλη του Μουζακίου. Το συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη όλα τα παραπάνω και ύστερα από διαλογική συζήτηση

                                       Αποφασίζει Ομόφωνα

 Η παλιά γέφυρα Μουζακίου ήταν μία τεχνική κατασκευή ,που  κατασκευάσθηκε πριν από 85 χρόνια περίπου και συνέδεε το Μουζάκι  με το Μαυρομμάτι  και τη Καρδίτσα περνώντας πάνω από το ποταμό Πάμισο. Για αρκετές δεκαετίες εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων. Τη τελευταία πενταετία αυτό όμως άλλαξε. Είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω επικινδυνότητας της , το Νοέμβριο του 2018 και μετά το καταστροφικό πέρασμα  του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού το  Σεπτέμβρη του 2020  απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των πεζών.

 Η παλιά γέφυρα Μουζακίου κατασκευάστηκε με πολύ διαφορετικές προδιαγραφές από αυτές ,που ισχύουν σήμερα. Οι κανονισμοί των προηγούμενων δεκαετιών δεν περιελάμβαναν σωστές προβλέψεις, για τη μελλοντική εξέλιξη της κίνησης στους δρόμους και τα φορτία,  που θα έμελλε να εξυπηρετήσει η γέφυρα. Επιπλέον, δεν προέβλεπαν τη χρήση σκυροδέματος υψηλής ποιότητας, δεν είχαν επαρκείς προβλέψεις, για τους σεισμούς, δεν είχαν προβλέψεις, για έντονα καιρικά φαινόμενα, τη μελλοντική στάθμη του  ποταμού ή τη διάβρωση του εδάφους. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν συντηρούνταν, ούτε αναβαθμίζονταν τακτικά, ούτε είχαν γίνει εργασίες ενίσχυσης, νομοτελειακά  έφτασε στο τέλος  το προσδόκιμο της ζωής της , με αποτέλεσμα σήμερα να μετατραπεί εξόφθαλμα σε μια ετοιμόρροπη κατασκευή. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι εργασίες  ενίσχυσης και συντήρησης σε επικινδύνως ετοιμόρροπες  κατασκευές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές όταν εκτελούνται μετά την εκδήλωση μεγάλων βλαβών . Θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με τον έγκαιρο εντοπισμό, την επισκευή των μικρότερων φθορών και τη στοχευμένη αναβάθμιση των κρίσιμων μηχανισμών, που τις προκάλεσαν. Πλέον με το πακέτο έργων, για την αποκατάσταση των ζημιών από τη καταστροφική πλημμύρα του «Ιανού» αποφασίσθηκε η καθαίρεση της αστοχήσασας γέφυρας και η κατασκευή νέας πεζογέφυρας. Η κατασκευή της νέας πεζογέφυρας θα αποτελέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ,για το Μουζάκι . Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, λειτουργικό το οποίο  θα αποτελεί τοπόσημο, για την περιοχή του Μουζακίου. Η νέα γέφυρα πρόκειται να ενώσει το Μουζάκι με το οικισμό Γεωργίου Καραϊσκάκη και θα προασπίζει την ασφάλεια των πολιτών , για αρκετές δεκαετίες . Θα διευκολύνει τη μετακίνηση των συμπολιτών μας, σε μια περιοχή κυκλοφοριακά ιδιαίτερα επιβαρυμένη .

Τονίζουμε ότι τυχόν καθυστερήσεις, ελλοχεύουν το κίνδυνο ταχύτερης κατάρρευσης της παλιάς γέφυρας σε μια επερχόμενη φυσική καταστροφή  με ανυπολόγιστη ζημιά ,για τις υποδομές και τη πόλη του Μουζακίου.

  

 

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό  8 /2022

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          ΤΑ ΜΕΛΗ

                                                                                                   

                                                                                              Ακολουθούν υπογραφές

Καταραχιάς Αχιλλέας