Μία ιστορική φωτογραφία



•    Δανοί εργάτες που βοήθησαν στην ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, ανατολικά της κεντρικής πλατείας σε οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου δύο στρεμμάτων , με αριθμό οικοπέδου 585 και τμήμα του αριθμού οικοπέδου 586, του Ο.Τ. 89 σύμφωνα με την Διανομή  Αγναντερού του 1927. 

Η διαδικασία ανέγερσης του κτιρίου ξεκίνησε το 1948, με την συγκρότηση Επιτροπής Ανεγέρσεως Διδακτηρίου Αγναντερού και την λήψη σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως (Σχετικά έγγραφα με αριθμό Πρωτ. 275207/24-04-1948 και 200754/30-09-1948).

Το Δημοτικό Σχολείο άρχισε να κατασκευάζεται το φθινόπωρο του 1950 από μία ομάδα 80 εθελοντών εργατών από την Δανία. Μέλος του συνεργείου που επέβλεψε την συνολική κατασκευή του κτιρίου ήταν ο Τεχνίτης Βαν Πάλλεσεν από το Μέζλς. Τα χρήματα κατασκευής του σχολείου συγκεντρώθηκαν με την οικονομική βοήθεια της UNESCO και τον  έρανο 100.000 Δανών μαθητών.

Το Δημοτικό Σχολείο ολοκληρώθηκε το έτος 1952 και εγκαινιάστηκε στις 10-02-1952. Τα εγκαίνια του σχολείου αποτέλεσαν σημαντικό γεγονός εκείνης της εποχής. Επίσημοι προσκαλεσμένοι ήταν  Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Δανέζικης Κυβέρνησης, Εκπρόσωποι της αποστολής Διεθνούς Προστασίας του παιδιού στην Ελλάδα, Καθηγητές του σχολείου της Δανίας που χρηματοδότησαν την κατασκευή του κτιρίου. Δημοσιεύματα σε εφημερίδες του Ελληνικού Τύπου και του Δανέζικου Τύπου σχολίαζαν την ανέγερση του σχολείου. Πολυάριθμα έγγραφα εκείνης της εποχής βρίσκονται στα αρχεία του Σχολείου (Σχετ. έγγραφο με αριθμ. Πρωτ. 9921/Α/3-05-1952).
Στην είσοδο του σχολείου υπάρχουν μαρμάρινες πλάκες που έγινε η αποκάλυψη τους την ημέρα των εγκαινίων (μία στη Δανέζικη γλώσσα και μία στην Ελληνική γλώσσα) οι οποίες γράφουν :
‘’Το σχολείο αυτό κατεσκευάσθη δι’εράνων των Δανών μαθητών αλληλεγγύων εν τη δυστυχία προς τους αδελφούς των ‘Ελληνας, 1951-1952’’.




Στη φωτογραφία εικονίζονται Δανοί εργάτες που κατασκεύασαν το σχολείο, με τη δεσποινίδα (τότε)  Άννα Παπαευθυμίου, κόρη του αείμνηστου δασκάλου του σχολείου Αθανασίου  Παπαευθυμίου, η οποία μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων απήγγειλε τον ύμνο της Δανίας σε άπταιστα Δανέζικα.
«Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ιδιαίτερη αξία στις ημέρες μας, καθώς συμβολίζει την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης, που επικράτησε μετά τις δύσκολες μέρες της ανασυγκρότησης από τη λαίλαπα του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Σε αντίθεση με σήμερα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να πετύχει την ψυχική  και ουσιαστική ένωση των ευρωπαίων μ ‘ αποτέλεσμα η Ελλάδα μας να αντιμετωπίζεται από τους εταίρους μας, ως φτωχός και όχι «τίμιος» συγγενής. Εξάλλου η μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε στο σχολείο είναι ιδιαιτέρως εύγλωττη, καθώς οι Δανοί χαρακτηρίζουν του Έλλληνες ΑΔΕΛΦΟΥΣ. Αν και σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μας αντιμετώπιζαν ως Αδέλφια τότε σίγουρα δεν θα χρειαζόταν τα επώδυνα μνημόνια που οδηγούν τον Ελληνικό Λαό στην εξαθλίωση». Δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.