ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


ΠΡΟΪΟΝ
ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΦΕΚ. 1150/7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 30/077/908/2011

 

Το τσίπουρο Μουζακίου παράγεται και συσκευάζεται αυστηρά εντός των ορίων του  Δήμου Μουζακίου. Η πρώτη ύλη είναι στέμφυλα εκλεκτών ποικιλιών, που προέρχονται από σταφύλια αμπελώνων της περιοχής. Η διαδικασία της ζυμώσεως των στεμφύλων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες οινοποιίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου, με  αυστηρούς κανόνες οινοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται μεταξύ άλλων, η σταθερή υψηλή ποιότητα και η απουσία θειωδών στο τελικό προϊόν.

Ένα από τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε Μεθανόλη*, η οποία με βάση το ως άνω ΦΕΚ, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο  επί ανύδρου αποστάγματος και οχι τα 1000, όπως όλα τα υπόλοιπα εμφιαλωμένα τσίπουρα της χώρας μας.

Το τσίπουρο Μουζακίου παράγεται σε δύο τύπους ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ και ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ και μελλοντικά  παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, σε συσκευασίες των 100ml 200ml 500ml 700ml, από την Ποτοποιία - Αποσταγματοποιία - Οινοποιία «ΛΙΑΠΠΑ» στο Μουζάκι. 


*Η μεθανόλη ή ξυλόπνευμα είναι ουσία με χαρακτηριστικό ευχάριστο άρωμα και γλυκιά γεύση. Ακόμη και μετά απο δύο μέρες μετά την κατανάλωσή της, παραμένει στον οργανισμό το ένα τρίτο της αρχικής ποσότητας. Οξειδώνεται στον οργανισμό με πολύ βραδύ ρυθμό σε σχέση με την αιθανόλη. Προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και κυρίως στο οπτικό νεύρο.  Έτσι, υψηλή ποσότητα μεθανόλης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, ακόμη και το θάνατο.    (Bertrand, 1975)