Να στηριχθεί το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου

Επίσκεψη του Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσού στο μοναδικό Πειραματικό Σχολείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Δήμαρχος Μουζακίου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Μηνίτσιο, το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τσιούμα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου κ. Κουλουσούσα και γονείς και συζήτησαν με το Διευθυντή του Σχολείου κ. Κοβάνογλου  για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο  κ. Διευθυντής έκανε γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τη στελέχωση του Σχολείου με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός επικοινώνησε αμέσως με την Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Πράντζου και το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καρανίκα από τους οποίους ζήτησε την πλήρη στελέχωση του σχολείου με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τόσο η κ. Πράντζου όσο και ο κ. Καρανίκας διαβεβαίωσαν τον κ. Κωτσό πως άμεσα το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου θα στελεχωθεί με κατάλληλο εκπαιδευτικό δυναμικό ώστε το επίπεδο της εκπαίδευσης που θα παρέχει να δικαιολογεί πλήρως την αποστολή του σχολείου.
Παράλληλα ο κ. Κωτσός  απέστειλε την παρακάτω επιστολή  στην Υφυπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου την οποία κοινοποίησε και στη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων   Πειραματικών Σχολείων                                                                                            




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                         Μουζάκι 15/09/2011
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                                                                    Αρ. πρωτ. 16778
ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Τ.Κ. 43060                                                                                                         Προς
Πληροφορίες: Εμμαν. Κοβάνογλου                                           την Υφυπουργό Παιδείας Δια Βίου
Τηλ.:2441039877                                                                                Μάθησης & Θρησκευμάτων
Φαξ :2441039877                                                                                κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
ΑΘΗΝΑ

Κοιν.: Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων
Πειραματικών Σχολείων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. 15180 – Μαρούσι - ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου Ν. Καρδίτσας.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε κοινωνίας αποτελεί το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη, την εξέλιξή και την πορεία της στο μέλλον. Φωτεινά σημεία στο σύστημα αυτό αποτελούν αναμφίβολα τα πειραματικά σχολεία, τα οποία ορθώς το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε πρόσφατα να αναβαθμίσει θεσμικά με την ψήφιση του νόμου 3966/2011, μετατρέποντάς τα σε Πρότυπα - Πειραματικά.

Ο Νομός της Καρδίτσας και συγκεκριμένα ο Δήμος Μουζακίου έχει την τύχη να εποπτεύει τη λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου, του Πειραματικού Γυμνασίου Φαναρίου, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 στη θέση του παλαιού ιστορικού Γυμνασίου της περιοχής, πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Καρδίτσας (15 χλμ περίπου). Το σχολείο αυτό διανύει ήδη επιτυχώς τον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του. Μάλιστα η φετινή σχολική χρονιά είναι αυτή που θα βγάλει τους πρώτους του αποφοίτους.
Το Σχολείο στεγάζεται σ’ ένα σύγχρονο διδακτήριο, μεγάλων διαστάσεων που υπερβαίνει τα 2.500 τ.μ,, κτισμένο σε περίοπτη θέση, με πανοραμική θέα. Διαθέτει ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, κλειστό γυμναστήριο, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, σύγχρονη βιβλιοθήκη με περισσότερους από 7.000 τίτλους και μεγάλο αύλειο χώρο. Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό, προδιαθέτει για μάθηση και προσφέρει ψυχική ηρεμία και σωματική ευεξία στους μαθητές.
Η ψηφιακή του υποδομή είναι πλήρης: διαθέτει αίθουσες με διαδραστικούς πίνακες, αίθουσες με βιντεοπροβολείς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας γενιάς, διαδίκτυο σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ όλοι οι μαθητές του έχουν εξοπλιστεί με ατομικούς φορητούς υπολογιστές (netbook).
Κατά τα δύο προηγούμενα έτη της λειτουργίας του, το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου έχει να επιδείξει μια σειρά από παιδαγωγικές και επιμορφωτικές δράσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις και καινοτόμα προγράμματα. Στο σχολείο μας έγιναν ομιλίες από καθηγητές Α.Ε.Ι., ξενόγλωσσους συναδέλφους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανθρώπους του πνεύματος (ποιητές, λογοτέχνες). Επίσης έγινε διασύνδεση με το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, έπειτα από απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος.

Η δραστήρια παρουσία του στα εκπαιδευτικά δρώμενα της περιοχής μας (ήδη από το 1883), η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση αλλά και η μοναδικότητά του ως Πειραματικό Γυμνάσιο σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθιστούν το σχολείο αυτό πραγματικά εξαιρετικό και πολύτιμο, τόσο για εμάς που απολαμβάνουμε των υπηρεσιών του, όσο και ευρύτερα.

Η δημοσίευση των κριτηρίων για τη μοριοδότηση των πειραματικών σχολείων στην 97429/Δ4/30-8-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου, βρίσκει το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου να πληροί τα περισσότερα από αυτά σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό, όπως με ενημέρωσε ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Καθηγητών του σχολείου, οι οποίοι προετοιμάζουν εντατικά τον ηλεκτρονικό του φάκελο. Είμαι βέβαιος ότι η υποψηφιότητά του για ένταξη στο νέο θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 37 του νόμου 3966 θα τύχει της ανάλογης μελέτης και προσοχής από μέρους σας, συνεκτιμωμένων πάντοτε των ιδιαιτέρων γνωρισμάτων της περιοχής μας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Δήμαρχος


Κωτσός Γεώργιος