Επισκέψιμο το Κάστρο Φαναρίου

Από την Δευτέρα 18 Απριλίου το Κάστρο Φαναρίου θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, καθώς έχει διευθετηθεί από τη 19η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το ζήτημα του φύλακα. Οι ώρες κοινού είναι από 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. «Είναι ευτυχές το γεγονός ότι λύθηκε σύντομα το θέμα του φύλακα του ΚΑΣΤΡΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ και έτσι αυτό το τόσο σημαντικό ιστορικό μνημείο του Δήμου μας θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός
Το χωριό Φανάρι, έδρα του Δήμου Ιθώμης, βρίσκεται ΒΔ της Καρδίτσας κτισμένο σε μια περίοπτη θέση της οροσειράς των Αγράφων.
Το κάστρο του Φαναρίου, είναι κτισμένο στο δυτικότερο άκρο της Θεσσαλικής πεδιάδας. Χρονολογείται στα ταραγμένα χρόνια του 13ου αι., όταν η δυτική Θεσσαλία ήταν πεδίο ανταγωνισμού, ανάμεσα στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και του βυζαντινού αυτοκράτορα αλλά και των τοπικών γαιοκτημόνων. Κτισμένο στην κορυφή του λόφου έπαιξε σημαντικό αμυντικό ρόλο, καθώς από κει μπορούσαν να ελέγχουν τον κάμπο και τα ορεινά, όπως και την επικοινωνία Ηπείρου – Θεσσαλίας, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μετατρέπεται σε στρατώνα.


Πρόκειται για ένα μικρό οχυρό, εκτάσεως 2,6 στρεμμάτων, με ακανόνιστο πολυγωνικό τείχος πλάτους 2,0 μ. το οποίο ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους και σώζεται στο ακέραιο. Στα νότια ανοίγεται τοξωτή πύλη και μια μικρότερη στα βόρεια. Κατά διαστήματα ενισχύεται από έξι πύργους που είναι ενσωματωμένοι σ’ αυτό και προεξέχουν προς τα έξω.


Στο εσωτερικό του κάστρου συναντάμε α)την Πυριτιδαποθήκη, καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο κτίριο με μικρό προστώο, β) μεγάλη υπέργεια δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού με ορθογωνικό περίγραμμα και γ) ερείπια τζαμιού. Το τζαμί κτίσθηκε πάνω σε παλαιότερο κτίριο με μικρό λουτρό, ενώ εντοπίστηκε και υπόγεια θολοσκέπαστη δεξαμενή νερού.


Στα πλαίσια των εργασιών στερέωσης & αποκατάστασης του κάστρου που πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία από την 7η Ε. Β. Α., με χρηματοδότηση του Β΄& Γ΄ Κ. Π. Σ και σε ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε αποκαλύφθηκε μεγάλο ορθογώνιο κτίριο με δύο χώρους, που πιθανότατα λειτουργούσε ως φυλάκιο. Όλα τα κτίρια χρονολογούνται από την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1387-1897).


Το φυσικό αντικείμενο του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση του κάστρου Φαναρίου άρχισε με πιστώσεις του Β΄ Κ. Π. Σ και ολοκληρώθηκε με πιστώσεις του Γ΄ Κ. Π. Σ.