«SOS» ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΠΑΜΙΣΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ Τ.Κ. ΚΡΑΝΙΑΣ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

Κοινή Επιστολή με την οποία ζητούν από το Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας και λοιπών Κοινοτήτων, την άμεση εκτέλεση έργων αντικατάστασης των εξωτερικών αγωγών που τροφοδοτούν με νερό τις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παμίσου του Δήμου Μουζακίου, απέστειλαν ο Δήμαρχος κ. Θεοφάνης Στάθης και οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Κρανιάς κ. Βαγγέλης Καραμπέκος, Μαγούλας κ. Πέτρος Βακουφτσής και Παλαιοχωρίου κ. Γιάννης Σακκάς. Προηγήθηκε σύσκεψη αρκετής ώρας στο Δημαρχείο Μουζακίου κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου, όπου αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι των συνεχών και έντονων προβλημάτων που δημιουργούνται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης παλαιότητας και δυσλειτουργικότητας του εν λόγω δικτύου ύδρευσης.

Ειδικότερα, στην Επιστολή αναφέρονται τα εξής:   

«Πριν μερικές ημέρες οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Κρανιάς, Μαγούλας, Παλαιοχωρίου, βίωσαν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία εξαιτίας της διακοπής τροφοδοσίας νερού από το υδραγωγείο του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας και λοιπών Δήμων.

Ο Δήμος Μουζακίου και η Δ.Ε.Υ.Α.Μουζακίου, δέχθηκαν πληθώρα τηλεφωνημάτων από αγανακτισμένους δημότες που δικαιολογημένα ζητούσαν εξηγήσεις για τι ακριβώς συμβαίνει.

Ωστόσο, δεν έχουν την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη της υδροδότησης των Τοπικών Κοινοτήτων, αφού υπεύθυνος είναι αποκλειστικά και μόνον ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Καρδίτσας και λοιπών Δήμων.

Από την πρώτη στιγμή που οι Πρόεδροι των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων αντιλήφθηκαν το σοβαρό ζήτημα που υπήρχε, επικοινώνησαν με το Σύνδεσμο από τον οποίο υπήρξε μια γενικής φύσεως ενημέρωση ότι υπάρχουν σοβαρές βλάβες στον τροφοδοτικό κλάδο που υδροδοτεί τις Κοινότητες στη Δημοτική Ενότητα Παμίσου. Δεν δόθηκε καμία περαιτέρω εξήγηση σχετικά με το είδος, τη σοβαρότητα αλλά και τον χρονικό ορίζοντα αποκατάστασης των βλαβών.

Τελικά, μετά κόπων και βασάνων οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, για πόσο όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, δεδομένου ότι οι εξωτερικοί αγωγοί μεταφοράς νερού στα χωριά αυτά, είναι πεπαλαιωμένοι και παρουσιάζουν συχνά σημαντικές βλάβες.

Ο Δήμος Μουζακίου, με την υλοποίηση σειράς έργων και τεχνικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, προχωράει σταδιακά σε αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης μέσα στις Κοινότητες, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διαρροές και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση των νοικοκυριών με νερό υψηλής ποιότητας. Όμως, τα απαρχαιωμένα τροφοδοτικά δίκτυα του Συνδέσμου Ύδρευσης ουσιαστικά μπλοκάρουν όλη αυτή την προσπάθεια, θέτουν εν αμφιβόλω πλέον την ποιότητα του πόσιμου νερού και έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους των θιγόμενων Τοπικών Κοινοτήτων. 

Αρκετές φορές στο παρελθόν (και πρόσφατα), έχουμε επισημάνει ως Δήμος Μουζακίου ότι επιβάλλεται, εδώ και τώρα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες από μέρους σας, για την οριστική διευθέτηση του μείζονος ζητήματος που ταλαιπωρεί χρόνια τους συνδημότες μας. Η λύση δεν είναι άλλη από την υλοποίηση έργου για ολική αντικατάσταση των τροφοδοτικών κλάδων του Συνδέσμου Ύδρευσης με νέους αγωγούς.

Πριν από αυτό όμως, επείγει η άμεση αντικατάσταση του τροφοδοτικού τμήματος σε μήκος περίπου 600 μέτρων πριν τον Υδατόπυργο της Τ.Κ. Κρανέας, το οποίο είναι στην κυριολεξία διάτρητο, γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα και το τελευταίο διάστημα με τις βλάβες που αναφέραμε.

Περεταίρω καθυστέρηση των απαραίτητων ενεργειών σας προς τις εν λόγω κατευθύνσεις, δεν είναι δυνατόν πια να γίνει αποδεκτή, γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε επί παντός νόμιμου δικαιώματός μας, καθώς το πρόβλημα παραμένει επί χρόνια άλυτο και αφορά άμεσα την κοινωνική ζωή στα χωριά και τη δημόσια υγεία.

Σε ότι αφορά στην ολική αντικατάσταση των εξωτερικών αγωγών παροχής νερού στη Δ.Ε. Παμίσου, υπογραμμίζουμε ότι έχει κατατεθεί ήδη ολοκληρωμένη μελέτη στο Σύνδεσμο Ύδρευσης από το Δήμο Μουζακίου για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αρμόδιων Υπουργείων, αλλά για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε, δεν αξιοποιήθηκε ποτέ!

Αναμένουμε το γρηγορότερο να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να μην υποβληθούν ξανά οι κάτοικοι ειδικά της Κρανιάς, της Μαγούλας και του Παλαιοχωρίου, σε νέα ταλαιπωρία και αναστάτωση από την επανεμφάνιση κάποιας βλάβης για τους λόγους που εξηγήθηκαν». 

328854112_591397869525395_5685185280800707722_n.jpg - 288,25 kB