ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ

Τη συζήτηση για την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου πρότζεκτ που θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το περιβάλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Μουζακίου, «άνοιξε» ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης. Πρόκειται για την ανάπλαση και πλήρη αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου ανακατασκευής της περιφερειακής οδού της πόλης που είχε καταστραφεί από τον κυκλώνα «Ιανό».

Η πρώτη προσέγγιση του θέματος έγινε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο μεταξύ του Δημάρχου και εκπροσώπων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου (Κ.Π.Ε.), του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, του Δικτύου ΟΤΑ «Πίνδος», και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που συντόνιζε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θ. Στάθης συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Παπακώστας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μουζακίου κ. Αχιλλέας Καταραχιάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κρανιάς κ. Ευάγγελος Καραμπέκος, ο Διευθυντής του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Αντώνης Ντάνης με τον Εκπαιδευτικό του Κέντρου κ. Κώστα Γραμμένο που έχει και την ιδιότητα του Αντιδημάρχου στο γειτονικό Δήμο Αργιθέας, ο Διευθυντής του Δικτύου «Πίνδος» κ. Χρήστος Γκρέκος, ο Συντονιστής του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια κ. Γιώργος Χαρίσης και η Ειδική Συνεργάτης του Δήμου Αργιθέας κ. Κωνσταντίνα Αντωνιάδη.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι βούληση της Δημοτικής αρχής είναι να «τρέξει» τις διαδικασίες για την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής με σκοπό τη μετατροπή της σε πυρήνα τουριστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προς όφελος των δημοτών και της τοπικής ανάπτυξης.

Θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς και με τους πολίτες για την κατάθεση προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, θα διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στην παραποτάμια περιοχή ώστε να γίνουν επαφές για την παραχώρηση της χρήσης της στο Δήμο Μουζακίου για πολλά χρόνια, στο πλαίσιο συγκεκριμένου μελετητικού, διαχειριστικού και επιχειρησιακού σχεδίου που θα εκπονηθεί.

Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θα περιλαμβάνονται ακόμη προβλέψεις και πρόνοιες για την αντιμετώπιση τυχόν νέων πλημμυρικών φαινομένων με βάση την πρόσφατη εμπειρία του «Ιανού» και τις καταστροφές που προκάλεσε όχι μόνο στο Μουζάκι αλλά και σε άλλες παραποτάμιες περιοχές Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Πολύτιμες θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν για τη δυναμική στήριξη και προώθηση στην κεντρική διοίκηση του όλου εγχειρήματος, τόσο τα προαναφερόμενα αυτοδιοικητικά Δίκτυα, όσο και το Κ.Π.Ε. Μουζακίου το οποίο να σημειώσουμε ότι πρόσφατα παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση το εκπαιδευτικό υλικό «Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις πλημμύρες». Πρόκειται για το αποτέλεσμα συνεργασίας μιας πολυπληθούς ομάδας εκπαιδευτικών που δούλεψε ένα έτος για να το παράξει και να καλύψει έτσι ένα κενό που υπήρχε στην εκπαίδευση των μαθητών στον τομέα των φυσικών καταστροφών και ειδικά των πλημμυρών. Σημειώνεται πως το εν λόγω ηλεκτρονικό βιβλίο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Δήμο Μουζακίου.

Τόσο ο κ. Γκρέκος, όσο και ο κ. Χαρίσης υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία που υπάρχει διαχρονικά με το Δήμο. Επιπλέον, επισήμαναν πως ετοιμάζονται για το καλοκαίρι σημαντικά συνέδρια και ημερίδες όπου στη θεματολογία τους θα εμπεριέχεται και η μελλοντική ανάπλαση - αξιοποίηση του Παμίσου ως ανάγκη που προκύπτει μετά από μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος τόνισε πως αμέσως μετά τον «Ιανό», μέλημα της Δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η διεκδίκηση της εκτέλεσης απαραίτητων νέων έργων όπως αυτό, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Από την πλευρά του ο κ. Καταραχιάς δήλωσε πως η ισχύς εν τη ενώσει καταφέρνει μεγάλα πράγματα, επομένως πολλά μπορούν να γίνουν και για την ανάπλαση – αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής του Παμίσου στο Μουζάκι, ένα εγχείρημα που ο ίδιος πιστεύει και επιθυμεί δεόντως.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καραμπέκος, ο οποίος τόνισε πως η πλημμύρα στην Τ.Κ. Κρανιάς προκλήθηκε από το «σπάσιμο» του αναχώματος στον Πάμισο, ένα χρόνιο πρόβλημα που χρίζει άμεσης επίλυσης. Όμως, δημιουργεί κιόλας την ανάγκη υλοποίησης πολλών παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας και τοπικής ανάπτυξης στα ποτάμια.

Τέλος, ο κ. Γραμμένος ζήτησε να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στο εγχείρημα η κλιματική αλλαγή με τις συνέπειές της που είναι εμφανέστατες σε τοπικό επίπεδο. Επισήμανε δε πως είναι όνειρο όλων των Δημάρχων η ανάπλαση όχι μόνο του Παμίσου, αλλά γενικά των παραποτάμιων περιοχών.

Η συζήτηση έκλεισε με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν ότι απαιτείται εγρήγορση ενόψει του νέου κλιματικού νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά και της έκδοσης προσκλήσεων ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

279545533_487107299807220_1920147062349385312_n.jpg - 86,66 kB

279451772_398219838614207_1495209309251192262_n.jpg - 81,26 kB