Προχωρά η κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Μουζακίου

 

  • Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 3.000.000 ΕΥΡΩ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού στο Μουζάκι καθώς ο ανάδοχος προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων της πόλης του Μουζακίου και του Μαυρομματίου.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι έργο  προϋπολογισμού 3.000.000 ΕΥΡΩ που συμπληρώνει τα δίκτυα αποχέτευσης που ήδη κατασκευάζονται σε Μουζάκι, Μαυρομμάτι και Συνοικισμό Γεωργίου Καραϊσκάκη με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 9.000.000 ΕΥΡΩ. Εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη έχει υπογραφεί και η σύμβαση του Τεχνικού Συμβούλου όλων των παραπάνω έργων με προϋπολογισμό 300.000 ΕΥΡΩ.
Στο μεταξύ εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι εργασίες των ιδιωτικών συνδέσεων των οικοδομών  από τη ΔΕΥΑ Μουζακίου, ώστε να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο.
Τα έργα των κεντρικών δικτύων έχουν ήδη εκτελεστεί σε ένα ποσοστό άνω του 70% και πλέον βασική εκκρεμότητα την δεδομένη στιγμή αλλά  και προτεραιότητα του Δήμου Μουζακίου αποτελεί πλέον η αποκατάσταση των οδοστρωμάτων από τις χωματουργικές εργασίες των δικτύων.
Στο μεταξύ επειδή εντέχνως διαρρέονται αναληθείς πληροφορίες στους κατοίκους που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης όταν αυτά τεθούν σε λειτουργία ο Δήμος Μουζακίου διευκρινίζει:

Μετά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού οι απορροφητικοί βόθροι θα καταργηθούν διότι δεν θα υπήρχε λόγος κατασκευής αποχετευτικού δικτύου εάν τα λύματα καταλήγανε ξανά στους απορροφητικούς βόθρους. Το έργο κατασκευάζεται ακριβώς για να απαλλαγούμε από τους βόθρους και  τα λύματα να διοχετεύονται απευθείας από τις οικοδομές στα κεντρικά δίκτυα και μέσω αυτών στις Εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους.


Τα δίκτυα έχουν υπολογιστεί για να παροχετεύσουν το σύνολο των λυμάτων από την ανθρώπινη δραστηριότητα οικιακής χρήσης, ήτοι το σύνολο του νερού που χρησιμοποιείται από την ύδρευση και μάλιστα λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους όπως :
1) Μελλοντική αύξηση του πληθυσμού σε επίπεδα εικοσαετίας και τεσσαρακονταετίας
2) Διαστασιολόγηση για την μέγιστη ωριαία παροχή καταναλώσεως
3) Πρόβλεψη εισροών από υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα  κ.ο.κ.

Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω λήφθηκαν υπ’ όψιν και για τις υποδομές (Δεξαμενές, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, εσωτερικά δίκτυα) του Βιολογικού Καθαρισμού.
Εν κατακλείδι έχουν ληφθεί υπ’ όψιν όλοι εκείνοι οι συντελεστές ασφαλείας ώστε να μπορεί δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός  να παραλάβει όλο τον όγκο των οικιακών λυμάτωνν (κουζίνες, τουαλέτες. Πλυντήρια κλπ).

Τα λύματα από κάθε οικοδομή θα οδηγούνται απευθείας στο φρεάτιο που θα κατασκευαστεί σε κοινόχρηστο χώρο (πεζοδρόμιο ή δρόμος) χωρίς την παρεμβολή του μέχρι πρότινος απορροφητικού βόθρου. Στο φρεάτιο αυτό θα καταλήγει ο σωλήνας των λυμάτων της οικοδομής, ενώ από αυτό θα εκκινεί η ιδιωτική σύνδεση προς τον αγωγό του κεντρικού δικτύου ακαθάρτων. Το  εν λόγω φρεάτιο θα είναι μη επισκέψιμο, όμως  κάτω από το χυτοσιδηρό του κάλυμμα θα υπάρχει αναμονή σωλήνα, ώστε να μπορούν να εκτελεστούν εργασίες απόφραξης από ειδικό όχημα.
Κρίνεται σκόπιμο οι ιδιοκτήτες να προβούν από τώρα σε εργασίες για την κατασκευή του κεντρικού αποχετευτικού τους σωλήνα στο σημείο της πρόσοψης του οικοπέδου τους που επιθυμούν, ώστε να μπορεί ο εργολάβος των ιδιωτικών συνδέσεων να ξέρει που θα κατασκευάσει το αντίστοιχο φρεάτιο ανά οικοδομή. Επίσης οι κάτοικοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση προς το εσωτερικό του οικοπέδου τους κατάλληλου μηχανοσίφωνα για την αποφυγή οσμών και κατάλληλης δικλείδας απομόνωσης, διατάξεις απαραίτητες για την συντήρηση των εγκαταστάσεων τους.
Το δίκτυο αποχέτευσης θα λειτουργήσει σωστά εάν γίνει κατανοητό εξ αρχής ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας τους, που δεν είναι άλλος από την αποχέτευση όλων των οικιακών λυμάτων.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει εκτελεστεί ποτέ στο Δήμο Μουζακίου και αφορά ένα ζωτικής σημασίας θέμα όπως είναι τα δίκτυα αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης του Μουζακίου, του Μαυρομματίου και του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη. Καταβάλαμε ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια να κατορθώσουμε να εντάξουμε τη χρηματοδότηση του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (ΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το σημαντικότερο  επίτευγμά μας ήταν η ένταξη του Μαυρομματίου και του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη στο πρόγραμμα καθώς και οι δύο αυτοί οικισμοί είναι κάτω των 2.000 κατοίκων που προβλεπόταν.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου λύνεται οριστικά το μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων και η περιοχή αποκτά το πλέον σύγχρονο δίκτυο
Η κατασκευή  του βιολογικού καθαρισμού γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και έτσι πλέον υπάρχουν εργολάβοι στο σύνολο του πλέγματος των έργων που αφορά στην αποχέτευση των αστικών λυμάτων του Μουζακίου, του Μαυρομματίου και του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη . Στο μεταξύ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης σε Μουζάκι και Μαυρομμάτι.
Παράλληλα έχουμε δημοπρατήσει και το έργο των ιδιωτικών συνδέσεων έχει αναδειχθεί ανάδοχος, έχουν εγκριθεί τα πρακτικά της δημοπρασίας τελείωσε   προληπτικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και πλέον απομένει η υπογραφή συμφωνητικού με τον ανάδοχο και να ξεκινήσουν οι εργασίες της σύνδεσης των οικιών με το δίκτυο,
Στο μεταξύ σε συνεργασία των εργολάβων με τους επιβλέποντες μηχανικούς ξεκίνησε και η αποκατάσταση των τομών στο Μουζάκι και στο Μαυρομμάτι .» είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός