ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ «Α.Η.Β. GROUP»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ «Α.Η.Β. GROUP»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την με Αρ. Πρωτ. 7020/26-8-2022, Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με την οποία γίνεται δεκτή από την Υπηρεσία η προσφυγή της Εταιρείας «Α.Η.Β. GROUP ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ – ΕΝΦΙΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ – ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΙΑ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» με δ.τ. «ΘΕΟΝΗ Α.Ε.» και ακυρώνεται η υπ’ αριθμ. 63/2022 (ΑΔΑ:97ΝΙΩΚΕ-ΩΑΜ), Απόφαση του Σώματος για τη χορήγηση παράτασης παραχώρησης δικαιώματος υδροληψίας - εμφιάλωσης και εμπορίας ύδατος κοινοτικής πηγής Γκούρα Τ.Κ. Βατσουνιάς Δήμου Μουζακίου.

Προξενεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι με την εν λόγω Απόφαση του Συντονιστή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων της που είναι η έγκριση νομιμότητας της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τον τύπο και εξετάζει τη νομική ουσία των υποστηριζόμενων της προσφεύγουσας Εταιρείας, αναλαμβάνοντας έναν ιδιότυπο ρόλο δικαστικής αρχής που δεν της ανήκει.

Βέβαια, για κάποιες ήσσονος σημασίας αιτιάσεις της επίμαχης προσφυγής, δηλώνει αναρμόδια να εκφέρει γνώμη και παραπέμπει στο αρμόδιο Δικαστήριο. Αντίθετα, για βασικές παραμέτρους της Απόφασης του Σώματος, προχωράει σε νομικές κρίσεις, όλες απορριπτικές, γεγονός που  προκαλεί εύλογες απορίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου αδυνατεί να κατανοήσει αυτή την εξόφθαλμη διοικητική υπέρβαση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία αμφισβητεί ευθέως τον σημαίνοντα, εκ του νόμου κατοχυρωμένο ρόλο του ως αιρετό ηγήτορα των τοπικών κοινωνιών, στη σοβαρή υπόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης της πηγής «Γκούρα» από ιδιωτική επιχείρηση. Μιας πηγής που πάντα ανήκε στην Τοπική Κοινότητα Βατσουνιάς, η οποία σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μουζακίου, άρα είναι δημοτική, χαρακτηρισμός που αναφέρεται ρητά στην αρχική, 25ετή σύμβαση εκμετάλλευσης που ίσχυε μεταξύ του Δήμου Μουζακίου και της ΑΗΒ GROUP και δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς νομικά μέχρι τη λήξη της, (ούτε καν η άμεσα ενδιαφερόμενη εκμεταλλεύτρια Εταιρεία), εκτός βέβαια από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην άνω αναφερόμενη Απόφασή του.

Εκπλήσσεται δε, διότι διαπιστώνει πρόθεση επικάλυψης θεσμικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης από μια δημόσια Υπηρεσία, καθώς, στην  Απόφαση αποδοχής της προσφυγής που κατέθεσε η ΑΗΒ GROUP, στα περισσότερα σημεία της δεν αναγνωρίζεται η ουσιαστική παρέμβαση που πρέπει να διαδραματίζει ο Δήμος με την εκάστοτε εκλεγμένη, από τους πολίτες, διοίκησή του, στη σύναψη συμφωνιών η στην επίλυση μειζόνων τοπικών προβλημάτων που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου θεωρεί απαράδεκτη την με Αρ. Πρωτ. 7020/26-8-2022, Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και αποφασίζει να προσφύγει ο Δήμος Μουζακίου κατά της εγκυρότητας και υπόστασής της στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

Καραμπέκου Μαρία