ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΜΑΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου, με δεδομένο ότι η τοπική οικονομία έχει υποστεί βαριά πλήγματα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού», την πανδημία και την υπέρογκη αύξηση του κόστους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, σε μέσα, εφόδια και βασικά αγαθά, με ψήφισμά του απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να λάβουν απόφαση μη επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής από τους δικαιούχους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τόπου.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου απευθυνόμενο στους Υπουργούς επισημαίνει τα εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Δήμος Μουζακίου είναι μια περιοχή η οποία, όπως είναι γνωστό, χτυπήθηκε πριν από δύο χρόνια πολύ σκληρά από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό». Η πόλη και δεκάδες Τοπικές Κοινότητες πλημμύρισαν κατά την πρωτόγνωρη θεομηνία, με αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή σε ολόκληρο το Δήμο. Ιδιαίτερα επλήγη ο επιχειρηματικός και παραγωγικός ιστός καθώς ο εμπορικός, ο βιοτεχνικός και ο επαγγελματικός τομέας υπέστησαν πολύ μεγάλες καταστροφές. Τεράστιες ζημιές είχαμε επίσης στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ήταν η πρώτη φορά που έπρεπε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές να κατασκευαστούν από την αρχή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το φαινόμενο του «Ιανού» έχει περιοδικότητα η οποία κυμαίνεται από 500 έως 1000 χρόνια. Το επόμενο διάστημα είχαμε την έξαρση της πανδημίας COVID-19 και ακολούθησε μέχρι τις ημέρες μας η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, εξελίξεις οι οποίες επιδεινώνουν καθημερινά την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στον τόπο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν ένα μέτρο που έδωσε μεγάλες ανάσες στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονταν σε απόγνωση. Όμως, ο επαγγελματικός και επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής ακόμη δεν έχει ορθοποδήσει. Το αντίθετο, αγωνίζεται σκληρά να επιβιώσει και να ξεπεράσει τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο του «Ιανού», αλλά και της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κύριοι Υπουργοί,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μουζακίου με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δοκιμαζόμενους συνδημότες που ασκούν επαγγελματικές, ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, σας απευθύνουμε έκκληση να λάβετε απόφαση για μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ως έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω «Ιανού», πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου