Νομική και πολιτική στήριξη στο έργο του Αχελώου

 

  • Να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του Φράγματος Μουζακίου
  • Τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός   συζήτηση για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας

Αγαπητοί συνάδελφοι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα αναφορικά με την πορεία του έργου της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό Κάμπο εκτιμώ ότι πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε δύο κατευθύνσεις, ώστε να στηρίξουμε τα έργα και κυρίως να τα δούμε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώνονται.
Οι κατευθύνσεις είναι η νομική και η πολιτική:
1. Νομική στήριξη
Εν όψει της συζήτησης του όλου θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλεται η νομική υποστήριξη από την πλευρά μας να είναι η μέγιστη και εξαιρετικά τεκμηριωμένη προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αρνητικής για το έργο απόφασης. Επιπρόσθετα οι νομικοί μας σύμβουλοι επιβάλλεται να συνεργαστούν με τους αντίστοιχους νομικούς του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ενιαία νομική «γραμμή» από όλους τους επίσημους φορείς της πολιτείας μας, που εμπλέκονται με το έργο και να αποφευχθούν οι διαφοροποιήσεις που ζήσαμε κατά το παρελθόν
2. Πολιτική στήριξη
Παράλληλα επιβάλλεται να προωθήσουμε και να επιτύχουμε την αμέριστη πολιτική στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που εμπλέκονται με το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως η άμεση ολοκλήρωση του έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί και το τελευταία στάδιο των εργασιών. Εξάλλου είναι αδιανόητο να υποστηρίζουν κάποιοι πως δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου, όταν η λαθροχειρία ενός και μόνο υπουργού θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει 5 φορές τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στο Φράγμα του Μουζακίου το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία.
Πιο συγκεκριμένα η κατασκευή του φράγματος Μουζακίου στη φαράγγι του Πάμισου ποταμού, περίπου ένα (1) χιλιόμετρο νότια της πόλης του Μουζακίου αποτελεί το τελικό από την αλυσίδα των συνοδών έργων της μερικής μεταφοράς νερών του Αχελώου στην Θεσσαλική πεδιάδα. Σκοπός του φράγματος είναι η συγκέντρωση του νερού της κύριας σήραγγας της εκτροπής του Αχελώου και του Πάμισου ποταμού αλλά και η διασύνδεση των υδάτων με το φράγμα της Πύλης εφόσον κατασκευαστεί η σήραγγα σύνδεσης Μουζακίου-Πύλης.
Ο λόγος που κάνει επιτακτική ανάγκη την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου είναι ότι, ανεξάρτητα από την μερική μεταφορά μέρος των υδάτων του Αχελώου, το υδατικό ισοζύγιο της λεκάνης του Πηνειού σήμερα παρουσιάζει μέσο ετήσιο έλλειμμα ίσο με περίπου 465 hm3. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου που οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της λεκάνης απορροής του Πηνειού. Η υπερεκμετάλλευση αυτή αφορά σε απολήψεις κατά την αρδευτική περίοδο, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, συμπίπτει και με την περίοδο χαμηλών παροχών των  ποταμών. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρούνται εξαιρετικά χαμηλές έως σχεδόν μηδενικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, θερινές παροχές σε ποτάμια σώματα.
Επιπλέον το καθεστώς έντονης υπερεκμετάλλευσης έχει συμβάλλει σε πολλές  περιπτώσεις και στην ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών).
Αντίθετα στη λεκάνη απορροής του Αχελώου, όσον αφορά τα υπόγεια και επιφανειακά υδατικά συστήματα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερεκμετάλλευσης, αφού το ποτάμιο σύστημα του Αχελώου, ειδικά στο μέσο ρου, είναι ρυθμισμένο για λόγους παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΥΗΣ στα Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος).
Στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες διαθεσιμότητας πόρων, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν οι αναγκαίες ποσότητες νερού για  οποιοδήποτε σενάριο ανάπτυξης της γεωργίας και όχι μόνο χωρίς μεγέθη απολήψεων επιφανειακών και υπόγειων νερών, τα οποία οδηγούν στην επιδείνωση της κατάστασης των υδατικών σωμάτων.
Τελικά τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μουζακίου θα είναι πολλαπλασιαστικά αφού:
θα ενισχύσει τον υπόγειο υδροφορέα του Πάμισου ποταμού και άρα της λεκάνης του Πηνειού ποταμού,
θα συγκρατήσει τα επιφανειακά ύδατα του Πάμισου ποταμού από το να καταλήγουν στη θάλασσα κατά τους χειμερινούς μήνες (που δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες νερού)
θα ενισχύσει σημαντικά το αρδευτικό σύστημα του Θεσσαλικού κάμπου κατά την θερινή περίοδο και άρα θα συνεπικουρήσει οποιοδήποτε σενάριο ανάπτυξης  της  γεωργίας στη Θεσσαλία
θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί σημαντική ποσότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσει το «πράσινο» ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον
θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη στην περιοχή που θα κατακλύσει το συγκεντρωμένο νερό, που σε συνδυασμό με το δασικό τοπίο που την περιβάλει θα δημιουργήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης
Θα λειτουργήσει ρυθμιστικά στη μερική μεταφορά νερών από τον Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία καθώς θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή αποθήκευσης και διανομής κατάντι των διαθέσιμων υδάτινων όγκων.
Συνεπώς κρίνεται σκόπιμο τόσο από περιβαλλοντικής, οικονομικής, ενεργειακής αλλά και αναπτυξιακής πλευράς η δημιουργία του φράγματος Μουζακίου που σε συνδυασμό με την μερική μεταφορά των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου θα είναι έργο πνοής και ανάπτυξης τόσο για το Μουζάκι όσο και για ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο. 
Ως εκ τούτου επιβάλλεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει άμεσα τη μελέτη του Φράγματος Μουζακίου.