Το εργαστήριο του κ. Πετρωτού στη Λάρισα επισκέφθηκαν οι αγρότες του Δήμου Μουζακίου που ενδιαφέρονται για τη στέβια


Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με την Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου για την καλλιέργεια της στέβια, βρίσκεται απ’ ότι διαφαίνεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο.
Ήδη το ενδιαφέρον που δείχνουν κυρίως νέοι αγρότες είναι εξαιρετικά μεγάλο και μετά την ημερίδα της προηγούμενης Κυριακής, υπήρξε μία συνάντηση την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Φαναρίου, όπου συμμετείχαν οι αγρότες που τους ενδιαφέρει πραγματικά η διερεύνηση της καλλιέργειας της στέβια. Εκεί μετά τις εισηγήσεις του κ. Λάμπρου Χατζηγούλα και του Διευθυντή της ΑΝΚΑ κ. Βασίλη Μπέλη, αποφασίστηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου να επισκεφθούν στη Λάρισα το εργαστήριο του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων κ. Κωνσταντίνου Πετρωτού, προκειμένου να δούνε από κοντά τον τρόπο επεξεργασίας των φύλλων του φυτού.
Περισσότεροι από είκοσι νέοι αγρότες συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Μουζακίου κ. Μπαλατσό, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου κ. Κουλουσούσα και τον εκπρόσωπο της Ομάδας Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου κ. Χατζηγούλα ενημερώθηκαν από τον κ. Πετρωτό και τον κ. Λόλα, για τις λεπτομέρειες της μεθόδου παραγωγής στεβιοζάχαρης  από ξηρά φύλλα στέβιας με μέθοδο χωρίς την χρήση οργανικών διαλυτών δηλαδή με χρήση «πράσινης» τεχνολογίας. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας μετά από έρευνα διάρκειας τριών ετών και πρόκειται να υποβληθεί Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για την κατοχύρωση της .
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου και την Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου θα συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Φαναρίου προκειμένου να συζητήσουν για τις μελλοντικές τους κινήσεις στην κατεύθυνση δημιουργίας ομάδας παραγωγών για την καλλιέργεια και επεξεργασία στέβιας.