Πράσινο Σκουλήκι

Έγγραφο του Δημάρχου Μουζακίου
κ. Κωτσού για το πράσινο σκουλίκι

•    Προς το ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, και ΕΛΓΑ

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός απέστειλε την παρακάτω επιστολή που αφορά το πράσινο σκουλήκι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ

Κύριε Υπουργέ,
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,  παρατηρείται  έντονη προσβολή  των βαμβακοκαλλιεργειών του Δήμου μας από το  πράσινο σκουλήκι .
Παρότι  η κατάσταση φέτος είναι περισσότερο ελεγχόμενη λόγω των καιρικών συνθηκών (παρατεταμένος καύσωνας) και της πρώιμης σποράς, εντούτοις υπάρχουν περιοχές που η προσβολή είναι πολύ μεγάλη και οι αγρότες μας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Τέτοιες  περιοχές είναι αυτές που βρίσκονται κοντά σε ποταμούς και σε κανάλια με νερό, όπου εκεί επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του εντόμου.
Έτσι , παρά τις έγκαιρες επεμβάσεις των παραγωγών με φυτοφάρμακα τελευταίας γενιάς και υψηλού κοστολογίου ,δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, αφού οι γενιές του εντόμου είναι πλέον αλληλοκαλυπτόμενες.
Επειδή ο κίνδυνος να μη συγκομίσουν ορισμένοι παραγωγοί είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να μη φτάσουν το πλαφόν και να μη τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, προτείνουμε τα εξής:
α) να υπάρξουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιάς, μεταβαίνοντας κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ στο Δήμο μας
β)να μην εξαιρεθούν από την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης παραγωγοί που αποδεδειγμένα έπαθαν ζημιά και δεν μπόρεσαν να καλύψουν το πλαφόν
γ)γνωρίζοντας πως ο ΕΛΓΑ δεν  καλύπτει ζημιές από εντομολογικές προσβολές, ζητούμε να προβείτε στις όποιες ενέργειες, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την απώλεια των εισοδημάτων τους , μιας και οι ίδιοι τα τελευταία χρόνια ασφαλίζουν τις φυτείες τους, καταβάλλοντας στον ΕΛΓΑ αξιοσέβαστα ποσά.