ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΜΠΑΛΛΟΣ»

 

 Από το Δήμο Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, καθώς ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα «ΜΠΑΛΛΟΣ» (BALLOS) θα προκαλέσει  κακοκαιρία  στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021), με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

 

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

 

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

 

Την Παρασκευή (15-10-2021) προβλέπεται κακοκαιρία αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως, από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

 

Το Σάββατο (16-10-2021), ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν  την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εκτιμάται ότι θα είναι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

 

Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την  Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

 

Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζεται στους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

 

Ο Δήμος Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, συνεργάζεται ήδη με τους τοπικούς, περιφερειακούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που εκπονήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

 

Παρακαλούνται οι δημότες μας όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.

 

Συνιστούμε δε περιορισμό των μετακινήσεων εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας έγκαιρα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

 

 

 

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

 

 

 

Ειδικότερα, καλούνται οι δημότες:

 

- Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο, ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

 

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

 

- Να αποφεύγουν τις εργασίες στην ύπαιθρο (κίνδυνος από ισχυρούς ανέμους, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς) και τη διαμονή η παραμονή τους σε υπόγεια σπιτιών - πολυκατοικιών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αλλά και προληπτικά.

 

- Να προφυλαχτούν αμέσως στην περίπτωση χαλαζόπτωσης, σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα, οπότε οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τα έχουν συγκεντρωμένα σε ασφαλές καταφύγιο η εγκατάσταση, μέχρι να βεβαιωθούν ότι παρήλθαν τα επικίνδυνα φαινόμενα.

 

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.), μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 

- Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

 

- Να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα.

 

- Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

 

- Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

 

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 - Πυροσβεστική τηλ. 199 - Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112 - ΕΚΑΒ 166) και με το Δήμο Μουζακίου στα τηλέφωνα:

 

·         24453 - 50102 (Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Ηλίας Τρυφέρης).

 

·         24453 – 50105 (Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Πολίτη κ. Γιώργος Φούντας).