ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ 110 Π.Μ. ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό που ταρακούνησε τη Δυτική Θεσσαλία απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτης κ. Γεροβασίλη, κοινοποιώντας την στην Υφυπουργό κ. Παπακώστα και στους τοπικούς Βουλευτές με την οποία ζητά τη μετεγκατάσταση ελικοπτέρου ορεινής διάσωσης στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:

 

κα Υπουργέ

Η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια η οποία, κατά το ήμισυ σχεδόν, καλύπτεται από ορεινό όγκο όπου υπάρχει έντονη τουριστική και κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα.

Τα Άγραφα, η Πίνδος, ο Όλυμπος και το Πήλιο δεσπόζουν στην περιφέρειά μας και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε ισχυρούς πόλους έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, λόγω της  γραφικότητας και του μοναδικού φυσικού κάλους που διαθέτουν.

Η κίνηση στο ορεινό, πρωτεύον και δευτερεύον, οδικό δίκτυοείναι συχνή χειμώνα -καλοκαίρι, ενώ βασικά χαρακτηριστικά των εν λόγω περιοχών είναι η εναλλακτική ψυχαγωγία και οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που αποτελούν πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους.

Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως από τη στενή συνεργασία που έχουμε ως Δήμαρχοι με τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και με τις εθελοντικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, προκύπτει για την περιφέρειά μας ένα μείζον ζήτημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί!

Ο λόγος για την έλλειψη δυνατότητας άσκησης εναέριας επιχείρησης διάσωσης, όποτε και όπου αυτή απαιτείται στον ορεινό όγκο, γεγονός που μπορεί  να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές!

κα Υπουργέ

Επειδή, τα περιστατικά ατυχημάτων σε δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, ή κατά την άσκηση αγροκτηνοτροφικών εργασιών, απώλειας προσανατολισμού και εγκλωβισμού σε δύσβατες ορεινές τοποθεσίες αυξήθηκαν σημαντικά!

Επειδή, σε αυτές τις περιπτώσεις οι επίγειες δυνάμεις διάσωσης δυσκολεύονται αφάνταστα να εντοπίσουν έγκαιρα άτομα που χρειάζονται γρήγορα ιατρική φροντίδα και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ξεπεράσουντο σοβαρό εναέριο επιχειρησιακό έλλειμμα!

Επειδή, πολύ δυνατοί σεισμοί σαν αυτόν που συνέβη στις 31/8/2018 στην Αργιθέα, (μεγέθους 5,2 βαθμών/Ρίχτερ) προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές, μπορεί να ξαναγίνουν στην περιοχή και να κινδυνεύσουν άνθρωποι λόγω μη άμεσης παροχής εναέριας βοήθειας!

Ζητούμε την καίρια παρέμβασή σας για την μετεγκατάσταση ενός ελικοπτέρου ΒΚ 117 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, η οποία διαθέτει ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη και λόγω της γεωγραφικής θέσης της,προσφέρει την επιχειρησιακή δυνατότητα ορεινής διάσωσης σε όλη την κεντρική Ελλάδα.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Με τιμή