ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣE ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

Γ. ΚΩΤΣΟΣ: Πρωτοπόρος ο Ν. Καρδίτσας στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά η χώρα είναι ουραγός!!!

Ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός συμμετείχε στις εργασίες σημαντικής ημερίδας για τα οικοσυστήματα συνεργατισμού η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/6/2018 στα Τρίκαλα. Σε παρέμβασή του εξήρε την αξιόλογη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει κοινωνικοί φορείς, αλλά και ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα πως η κεντρική εξουσία θα πρέπει γρήγορα να επιλύσει τα διαρθρωτικά και θεσμικά ζητήματα στην ελληνική αγορά και να εμπιστευτεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, διαφορετικά ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αναλυτικά ο κ Κωτσός επισήμανε τα εξής:

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Η σημερινή ημερίδα για τα οικοσυστήματα συνεργατισμού στην περιοχή μας, αποτελεί μια καινοτόμα, όσο και αναγκαία πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προώθηση αυτής της νέας μορφής επιχειρηματικότητας η οποία βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην σύγκλιση απόψεων και δυνάμεων για ανάληψη κοινής αναπτυξιακής δράσης.

Υπάρχει αρκετός κόσμος στην Δυτική Θεσσαλία που δεν γνωρίζει ακόμη όλες τις πτυχές αυτών των νέων μορφών συνεργασίας οι οποίες έγιναν μέρος της οικονομικής ζωής του τόπου μας, τα τελευταία χρόνια. Όμως θέλω να τονίσω πως ο Νομός Καρδίτσας είναι πρωτοπόρος στην υλοποίηση τέτοιων ιδιωτικών επενδύσεων εδώ και δεκαετίες, με τη δημιουργία σημαντικών συνεργατικών σχημάτων στον τομέα π.χ. των τραπεζικών υπηρεσιών όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, στην ενέργεια όπως η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, στον πρωτογενή τομέα όπως ο Συνεταιρισμός Στέβιας, αλλά και στον αγροτουρισμό με συγκρότηση πολλών συνεταιρισμών αξιοποίησης του δασικού πλούτου, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα αξιόλογες συναντήσεις και ημερίδες οι οποίες έγιναν αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών και μπορούμε να πούμε πλέον ότι οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί αποτελούν στοιχείο της ταυτότητας του Νομού μας, αλλά και πλατύ πεδίο μελέτης Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

Το έντονο ενδιαφέρον είναι απόλυτα δικαιολογημένο, διότι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί διασπείρονται σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας όπως είναι το γάλα (πρόβειο και αγελαδινό), τα σιτηρά, η ντομάτα, ο καπνός, το μέλι, τα όσπρια, οι υπερτροφές, η αμπελουργία, οι μαρμελάδες από υπερτροφές και αποξηραμένα προϊόντα, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες, η εμπορία φαρμάκων, η εμπορία αγροτικών εφοδίων, η καταπολέμηση διακρίσεων, το θέατρο, ο πολιτισμός.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα στο Ν. Καρδίτσας πάνω από 11.000 πολίτες συμμετέχουν σε Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας κα πάνω από 5.000 πολίτες σε φορείς της Κοινωνίας των πολιτών (σύλλογοι, ενώσεις, ΑΜΚΕ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτές απασχολούνται γύρω στους 170 εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών με βάση στοιχεία του 2016 ξεπερνάει τα 65 εκ. ευρώ.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων επί του συνολικού πληθυσμού είναι 13% και το ποσοστό επί του ΑΕΠ του Νομού είναι 6%! Εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι τέσσερις φορές πάνω από τον Εθνικό Μέσο Όρο!

Πλέον στο Νομό Καρδίτσας λειτουργεί η λεγόμενη «Θερμοκοιτίδα Συνεργατισμού» που φιλοξενεί και υποστηρίζει κάθε καινούργιο συλλογικό και καινοτόμο εγχείρημα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά αναπτύσσεται σύστημα Κοινωνικής Χρηματοδότησης (το SEE GR) από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, σε συνεργασία με άλλες δυο Συνεταιριστικές Τράπεζες και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, το οποίο σταδιακά εξαπλώνεται σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύντομα οι φορείς Κοινωνικής Οικονομίας θα περάσουν στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο που δεν είναι άλλος από τον σχεδιασμό κοινών στρατηγικών!

Ωστόσο κανείς μας δεν δικαιούται να εφησυχάζει, ιδιαίτερα εμείς οι αυτοδιοικητικοί, που πάντα πρέπει να στηρίζουμε και να προωθούμε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή μας και ακόμη περισσότερο τους συνεταιρισμούς που δημιουργούνται, διότι αυτούς απαρτίζουν χιλιάδες δημότες μας.

Φίλες και φίλοι

Στις χώρες της Ε.Ε., ο μέσος όρος συμβολής της Κοινωνικής Οικονομίας στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 8 -15%. Στην Ελλάδα μόλις και μετά βίας φτάνει στο 1,4%!

Μπορεί ο Νομός Καρδίτσας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον τομέα της συλλογικής επιχειρηματικότητας, η χώρα μας όμως είναι ουραγός σε διεθνές επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. ενισχύει σημαντικά τέτοιες πρωτοβουλίες μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Η κρίση έχει επηρεάσει εντελώς αρνητικά τους Έλληνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κλειστεί σε ένα «καβούκι» αδρανοποίησης, εγκαταλείποντας κάθε σκέψη για ανάληψη οποιασδήποτε συλλογικής η ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας!

Προτεραιότητα αποτελεί μόνο η διαχείριση της πολύ δύσκολης καθημερινότητας, καθώς τα οικονομικά προβλήματα είναι πάρα πολλά και οι απαιτήσεις της συνεχώς αυξάνονται!

Όμως ανάπτυξη χωρίς συνέργειες και δράσεις οικονομίας κλίμακος με επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, δεν μπορεί να υπάρξει!

Το καταστροφικό καθεστώς αδράνειας που έχει κυριεύσει σήμερα τις κοινωνικές και επιχειρηματικές δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Είναι ανάγκη να αγωνιστούμε όλοι μαζί απ’ όποιο πολιτικό η συλλογικό μετερίζι βρίσκεται ο καθένας μας, για να πετύχουμε την μεγάλη αναστροφή!

Εάν δεν υπάρξει συνολική ενεργοποίηση του πολύ σημαντικού επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας μας, τότε και η αξιοσημείωτη συνεργατική δράση που παρουσιάζεται στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και στη Δυτική Θεσσαλία γενικότερα, θα σταματήσει με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του πρωτοποριακού συνεταιριστικού δικτύου που έχει δημιουργηθεί και των χιλιάδων εμπλεκόμενων.

Η επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, στα πρότυπα των σημερινών  επιτυχημένων συνεργατικών πρότζεκτ, σε συνδυασμό με την γρήγορη επίλυση από πλευράς κεντρικής εξουσίας των σοβαρών διαρθρωτικών και θεσμικών ζητημάτων της ελληνικής αγοράς, θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην προσπάθεια αναζωογόνησης της υγιούς μικρής επιχειρηματικότητας και να έχει ευεργετικές επιπτώσεις φυσικά στην τοπική οικονομία.

Είναι τώρα όσο ποτέ αναγκαία η λήψη της μεγάλης απόφασης από την κεντρική εξουσία, να δώσει τα ηνία της ανάπτυξης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θεσπίζοντας ισχυρά και στοχευμένα κίνητρα δράσης που θα ξαναζωντανέψουν τη χώρα.

Φίλες και φίλοι

Πιστεύω ακράδαντα ότι η αφύπνιση του αθάνατου «ελληνικού δαιμονίου» και το «άνοιγμα» άπλετου πεδίου για να ξεδιπλώσει τις σπάνιες ικανότητές του, μπορεί να απελευθερώσει απίστευτες δυνάμεις που θα οδηγήσουν άμεσα στην έξοδο από την κρίση!

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια (ΑΠΕ), οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, είναι τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, αρκεί να υπάρξει ένα τεχνοκρατικά αξιόπιστο, Εθνικό Σχέδιο Επιχειρηματικής Δράσης και Ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας αυτού του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να είναι η θέσπιση κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια! Διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!

Στην Δυτική Θεσσαλία έχουμε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, τη νεαρή Λίμνη Σμοκόβου, την Πίνδο με τα γραφικά χωριά της, έναν απέραντο έφορο κάμπο και υψηλής ποιότητας προϊόντα ζωικής, αλλά και φυτικής παραγωγής που με ειδική επεξεργασία μεταποίηση και προώθηση, μπορούν να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές!

Ιδού λοιπόν ένα ευρύ πεδίο για πλούσια επιχειρηματική δράση με θεαματικά αποτελέσματα! 

Εύχομαι σύντομα να επέλθει η προσδοκώμενη πια από όλους τους Έλληνες πολιτική αλλαγή που θα κάνει την κεντρική εξουσία να εμπιστευτεί περισσότερο την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις μεγάλες δυνατότητές της. Να αναθεωρήσει την καχύποπτη στάση που κρατά ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα απέναντι στους μικρούς, η μεγάλους εκφραστές της και να ξεκινήσει μαζί τους μια νέα εποχή δυναμικών συνεργειών, με στόχο το κοινό όφελος και τη γρήγορη ανάκαμψη συνολικά στη χώρα μας».