ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΦΕΙΜ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα γιορταστεί ο Άγιος Σεραφείμ στο Φανάρι από το Δήμο Μουζακίου

 ·        Θα ακολουθήσει ημερίδα στο Κάστρο του Φαναρίου με θέμα: «Βυζαντινή Κληρονομιά Φαναρίου»

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει ο Δήμος Μουζακίου την ανακομιδή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου στο Φανάρι την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

Μετά την Μεγάλη πολυϊερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Σεραφείμ στο Φανάρι θα ακολουθήσει λιτάνευση της Τίμιας Κάρας του Αγίου μέχρι την πλατεία του χωριού.

Στη συνέχεια στο κάστρο του Φαναρίου θα γίνει ημερίδα με θέμα   «Βυζαντινή Κληρονομιά Φαναρίου»

Με κεντρικό ζητούμενο την εδαφική ανάπτυξη της υπαίθρου, παρουσιάζεται μελέτη
που αφορά την συμβολή της Βυζαντινής κληρονομιάς του Φαναρίου
στην ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την συνέργεια
και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Δεδομένου ότι το πολιτιστικό απόθεμα μιας περιοχής αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την ανάπτυξή της, κοινωνική και οικονομική, η διαμόρφωση της αποκλειστικής ταυτότητας ενός τόπου είναι δυνατόν να ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις της ανάπτυξης και να καταστήσει την περιοχή ανταγωνιστική. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της – τόπος, ιστορία, παράδοση, μνήμη, τεχνογνωσίες, – ενεργοποιούν τους πόρους της και σηματοδοτούν αναπτυξιακές δράσεις με αειφορικό χαρακτήρα.

Εστιάζοντας στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου και τις χρήσεις του στη πορεία των χρόνων,  τις διάφορες δραστηριότητες και τεχνογνωσίες της περιοχής  όπως η παρασκευή τσουκαλιών, την τοπική αμπελουργική παράδοση κ.ά. και φτάνοντας στη σημερινή κατάσταση γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της περιοχής με απώτερο στόχο την ευημερία των ίδιων των κατοίκων.