Επιτυχία σημείωσε ημερίδα για τα Γεωργικά Μηχανήματα στο Φανάρι

 

  • Τη διοργάνωσαν ο Δήμος Μουζακίου και η Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα με θέμα «Γεωργικά Μηχανήματα και νέες τεχνολογίες στη γεωργία» που  οργανώθηκε από την Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου και τον Δήμο Μουζακίου. Παρουσιάστηκαν εργασίες από το προσωπικό  και τους Υποψήφιους διδάκτορες του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας, του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το πρόγραμμα περιελάμβανε πέντε παρουσιάσεις:
1.    Εισαγωγή: Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του ΠΘ. (Γέμτος)
2.    Συστήματα κατεργασίας του εδάφους για μείωση του κόστους και γεωργία φιλική προς το περιβάλλον. Νέες σπαρτικές για ακαλλιέργεια (Καβαλάρης)
3.    Εκμηχάνιση καλλιεργειών οπωροκηπευτικών (Γέμτος)
4.    Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας (Βασίλης Λιάκος)
5.    Εφαρμογές ηλεκτρονικών και πληροφορικής στη διαχείριση γεωργικού εξοπλισμού και αγροκτημάτων (Ζήσης  Τσιρόπουλος)
Το πρόγραμμα παρουσίασε σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου που στόχο έχουν από τη μια πλευρά να μειώσουν το κόστος παραγωγής και από την άλλη να αυξήσουν τα εισοδήματα με εισαγωγή καλλιεργειών υψηλής αξίας όπως είναι τα οπωροκηπευτικά.
Από τον κ. Γέμπτο τονίστηκαν τα παρακάτω:
«Για όσους έχουν μεγάλες εκτάσεις θα πρέπει να βρούμε μεθόδους μείωσης του κόστους παραγωγής για να αυξηθεί το εισόδημα τους.
Για όσους έχουν μικρές μονάδες θα πρέπει να βρούμε νέες δραστηριότητες  που να εξασφαλίσουν εισόδημα.
Πως θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής;
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρείτε τρόπους να λειτουργείτε το τρακτέρ σε περισσότερα στρέμματα για να έχετε χαμηλότερο κόστος. Πως θα το κάνετε; Είτε θα έχετε εσείς τα στρέμματα είτε θα κάνετε ομάδες που θα αξιοποιούν από κοινού τα χωράφια για να έχετε χαμηλό κόστος. Παράλληλα θα πρέπει να οργανώσετε σωστά τη χρήση τους για να έχετε χαμηλό κόστος. Η παρουσίας του κ Τσιρόπουλου έδωσε  κάποιες ιδέες πως μπορεί να οργανωθεί ο στόλος του γ. εξοπλισμού για μείωση του κόστους. Αυτό είναι εφικτό με τους νέους ελκυστήρες που είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα.
Τεχνικές της καλλιέργειας που μειώνουν το κόστος.
Η εισαγωγή αμειψισπορών εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη θα έχει σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Θα βελτιώσει μακροχρόνια τις αποδόσεις ενώ θα περιορίσει τις εισροές σε χημικά. Λιγότερα παράσιτα άρα και ψεκασμοί. Εάν έχετε ψυχανθή στην αμειψισπορά θα χρειαστείτε λιγότερο άζωτο.»
Ο κ Καβαλάρης παρουσίασε στοιχεία για τη  μείωση της κατεργασίας του εδάφους που μπορεί  περιορίσει το κόστος παραγωγής. Στην ίδια ομιλία παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και ο εξοπλισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης αναλύθηκε το κόστος για μικρές και μεγάλες εκτάσεις και αποδείχθηκε ότι η συνεργασία των αγροτών και η κοινή χρήση του εξοπλισμού εξασφαλίζει τη μέγιστη ωφέλεια και εισόδημα για όλους.
Η ορθή εφαρμογή των εισροών όταν και όπου χρειάζονται μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων, να μειώσει το κόστος παραγωγής  και να περιορίσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στη παρουσίαση του κ Λιάκου δόθηκαν στοιχεία για τις τεχνικές της Γεωργίας Ακριβείας που μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη διαχείριση των αγροκτημάτων.
Τέλος ο κ Γέμτος αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάπτυξης εκμηχανισμένων  καλλιεργειών οπωροκηπευτικών με χαμηλό κόστος παραγωγής και δυνατότητα ανταγωνισμού των προϊόντων με ομοειδή στις διεθνείς αγορές.
O Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε για τη συνεργασία την Ομάδα Φαναριωτών  για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου και επεσήμανε: «“Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας. Είμαστε πεπεισμένοι πως με συλλογική δράση και κάτω από την ομπρέλα της οργάνωσης μπορούν να αναδειχθούν όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων της περιοχής. Παράλληλα θα προκύψουν οφέλη και στο κομμάτι της διάθεσης των προϊόντων αλλά και δυνατότητες συλλογικών επενδύσεων. Έχουμε πάρει πολιτική απόφαση για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και πάνω σε αυτό δουλεύουμε καθημερινά»