Απάντηση του Δήμου Μουζακίου σε ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Γεωργίου Καραϊσκάκη Μαυρομματίου

Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάσαμε στον ημερήσιο τοπικό τύπο την ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Γεωργίου Καραϊσκάκη Μαυρομματίου στην οποία αναφέρονται πλην των άλλων και τα εξής επί λέξει: «…Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα πλεονάζοντα ύδατα και αυτά θα τα αφήσει να τρέχουν, επειδή δεν επήλθε συμφωνία μετά της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής επί ορισμένων ουσιαστικών και τεχνικών θεμάτων»
Τα παραπάνω αναγραφόμενα, πέραν της παντελούς αοριστίας των, αφορούν τα πηγαία νερά της περιοχής, τα αενάως και ελευθέρως ρέοντα και ως εκ τούτου «κοινά τοις πάσι», παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Μουζακίου προτίθεται να τα συλλέξει και να οδηγήσει στην υδατοδεξαμενή που κατασκεύασε η ΔΕΥΑ Μουζακίου για να υδροδοτείται η Ιερά Μονή και ο Οικισμός Γεωργίου Καραϊσκάκη. Εν τούτοις η Ιερά Μονή δια της νομίμου εκπροσωπήσεώς της αντιδρά χωρίς να έχει και δικαίωμα, αφού όπως προελέχθη, τα νερά είναι κοινά τοις πάσι, προεξαρχούσης της χρήσεώς των για την ύδρευση. Σημειωτέον, ότι τα νερά τρέχουν ελεύθερα και δημιουργούν πρόβλημα, όπως έγινε εξάλλου πρόσφατα, που καταστράφηκε το οδόστρωμα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το δίκτυο ύδρευσης προς όφελος της Ιεράς Μονής και των κατοίκων του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη Μαυρομματίου.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνά η Μοναστική Αδελφότητα, της Ιεράς Μονής, ότι ο Δήμος Μουζακίου έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά μέχρι σήμερα, για τις ανάγκες της και προς όφελος του Μοναστηριού, όπως:
1. Κατασκευή υδατοδεξαμενής και δικτύου ύδρευσης μέχρι το Μοναστήρι, με τη δέσμευση ότι το νερό που θα υπερχειλίζει να διατίθεται για την ύδρευση των κατοίκων του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη (30.000 ΕΥΡΩ)
2. Καθαρισμός των εικόνων του Καθολικού του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (55.000 ΕΥΡΩ)
3. Με την καθοριστική παρέμβαση του Δημάρχου μας κ. Κωτσού που ήταν μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ εγκρίθηκε το ποσό των 300.000 ΕΥΡΩ για την ανακατασκευή των κελιών του Μοναστηριού, έργο που εκτέλεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας
4. Ο Δήμος Μουζακίου διέθεσε και διαθέτει το μηχανολογικό του εξοπλισμό όποτε απαιτείται προκειμένου να επιλύσει προβλήματα της Μονής
5. Ο Δήμος Μουζακίου διέθεσε υλικοτεχνική υποδομή για την καλυτέρευση της διαβίωσης στο Μοναστήρι και για την ανακαίνιση του Καθολικού του Ι.Ν., όπως καλοριφέρ, κατασκευή υποδομών αποχέτευσης κλπ
Και ενώ ο Δήμος Μουζακίου ήταν και είναι διαρκώς δίπλα στο Μοναστήρι αξιολογώντας ότι πρόκειται για έναν ανεκτίμητο Θρησκευτικό και Ιστορικό Θησαυρό για την περιοχή, οι Μοναχές δεν αντιμετωπίζουν το Δήμο με τον πρέποντα σεβασμό  και καλή διάθεση συνεργασίας, ώστε τα πηγαία αενάως και ελευθέρως ρέοντα νερά της περιοχής να αξιοποιηθούν για την ύδρευση της Μονής και των κατοίκων του Οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη (που σήμερα υδρεύονται από γεώτρηση)
Τέλος το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής δεν παρέχει άδεια προς υλοποίηση  του έργου «Αξιοποίηση και Ανάδειξη της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη» ύψους 400.000 ΕΥΡΩ το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ αν και  το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Φαναρίου και Φαναριοφερσάλων, υπό την προεδρία  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Κυρίλου έδωσε τη σχετική άδεια.
Αποτέλεσμα της άρνησης του Ηγουμενοσυμβουλίου είναι να κινδυνεύουν να χαθούν τα 400.000 ΕΥΡΩ για το Εξαιρετικής Σημασίας για το Νομό μας Ιστορικό Μνημείο, το χώρο που γεννήθηκε ο μεγάλος Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης και μάλιστα στη σημερινή εποχή, της μεγάλης ανεργίας, κατά την οποία η διάθεση του παραπάνω ποσού θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής.
Υποβάλλουμε υστάτη παράκληση προς την Ηγουμένη και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής να αναθεωρήσουν  τη μέχρι τώρα τακτική τους, να αποκαταστήσουν το πνεύμα συνεργασίας με το Δήμο μας, αλλά και την Τοπική Εκκλησία προς όφελος τόσο της Ιεράς  Μονής όσο και της Τοπικής μας Κοινωνίας, άλλως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει το έργο, όπως ο νόμος ορίζει δια της νομίμου δικαστικής οδού.