Ανάπτυξη καινοτόμων πληροφοριακών εφαρμογών από το Δήμο Μουζακίου

 

  • Εφαρμογή για τη Διαχείριση των Τεχνικών Έργων αναπτύχθηκε από το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Μουζακίου


Κάθε φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης καλείται να εκτελέσει δεκάδες μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα, οδοποιίας, ύδρευσης-αποχέτευσης, κατασκευών, ηλεκτρομηχανολογικών έργων, καθαρισμούς δρόμων και πολλά αλλά. Για το σωστό έλεγχο της εξέλιξης των έργων απαιτείται πολύ δουλειά από τις τεχνικές υπηρεσίες για την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση αυτών. Θεωρητικά κάθε Δήμος πιστοποιημένος με Διαχειριστική Επάρκεια για την εκτέλεση έργων διαθέτει μια πληροφοριακή εφαρμογή για τη διαχείριση των έργων και το σωστό έλεγχο της προόδου των έργων, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό στους περισσότερους Δήμους.
Ο Δήμος Μουζακίου για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και την σωστή εκτέλεση των έργων ανάπτυξε μόνος του μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για τη διαχείρισης των τεχνικών έργων του Δήμου. Το γραφείο Προγραμματισμού σε συνεργασία κυρίως με την Τεχνική Υπηρεσία αλλά και με την Οικονομική Υπηρεσία ανάπτυξε μια νέα εφαρμογή προσαρμοσμένη τις ανάγκες του Δήμου. Η εφαρμογή διαχείρισης των τεχνικών έργων αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τον Δρ. Νικόλαο Κρούπη, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Υπολογιστών υπάλληλο του Γραφείου Προγραμματισμού του Δήμου Μουζακίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας Φούκα Βασίλειο (Πολιτικό Μηχανικό) και των άλλων υπαλλήλων της υπηρεσίας.
Η εφαρμογή διαχείρισης των έργων αναπτύχθηκε με ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με άδειες χρήσης για τα προγράμματα ανάπτυξης και λειτουργίας της εφαρμογής. Η εφαρμογή λειτουργεί στο κεντρικό υπολογιστή του Δήμου και όλοι οι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτό με κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε γλώσσα προγραμματισμού PHP ενώ τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε βάση δεδομένων MySQL. Μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες της εφαρμογής είναι οι ακόλουθες:
Όλοι υπολογιστές του εσωτερικού δικτύου του Δήμου έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή μέσα από τον φυλλομετρητή (browser).
Η εφαρμογή εκτελείτε δικτυακά και υπάρχει άμεση πρόσβαση και από τις Δημοτικές Ενότητες Παμίσου (Αγναντερό) και Ιθώμης (Φανάρι).
Την εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιούν πολλοί χρηστές ταυτόχρονα.
Ο κάθε χρήστης έχει διαφορετική διαβάθμιση πρόσβασης στην εφαρμογή ανάλογα με τη θέση που έχει και την αρμοδιότητες.
Αναζήτηση έργων με βάση διάφορα κριτήρια όπως Αριθμό Μελέτης, Κωδικό Προϋπολογισμού, Τοπικό διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα αλλά και με τον αν είχε ολοκληρωθεί φυσικά και οικονομικά αλλά κ.α.
Επεξεργασία όλων των στοιχείων του έργου όπως Τίτλος, Τοποθεσία, στοιχεία για το Προϋπολογισμό Μελέτης, στοιχεία Περαίωσης, Γενικά στοιχεία του έργου, Παρατάσεις εκτέλεση
Στη λίστα των έργων παρουσιάζονται γραφικά τα ποσοστά φυσική και οικονομικής ολοκλήρωσης του κάθε έργου.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής πιστοποιήσεων και ανακεφαλαιώσεων δαπάνης με του αντίστοιχους υπολογισμούς του ποσοστού εκτέλεσης του έργου, καθώς επίσης και εισαγωγή ανακεφαλαιωτικών πινάκων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία εκτέλεσης μειώνοντας τόσο τους χειροκίνητους υπολογισμούς από του μηχανικούς και ταυτόχρονα όσο και τη πιθανότητα λάθους.
Μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες της εφαρμογής είναι αυτόματη ενημέρωση καθημερινά με τα έργα που πλησιάζουν προς την λήξη και τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει για τις εκάστοτε ενέργειες η υπηρεσία, συντελώντας στο μέγιστο για την αποφυγή εκπρόθεσμων ενεργειών.
Η εφαρμογή Διαχείριση των Τεχνικών Έργων αποτελεί μια από τις επτά συνολικά εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο Δήμο Μουζακίου από το Δρ. Κρούπη Νικόλαο και είναι οι ακόλουθες: Διαχείριση Μισθωμάτων, Διαχείριση Καταστημάτων και Αδειών Μουσικών Οργάνων, Βιβλία Αδειών - Τέλεσης Πολιτικών Γάμων, Υπολογισμού Φόρων Παρακράτησης, Διαχείριση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και Διαχείρισης Αδειών Υπαλλήλων.
Η προσπάθεια που γίνετε τα τελευταία δύο χρόνια για την μηχανογράφηση του Δήμου Μουζακίου έχει αποδώσει καρπούς, αυτοματοποιώντας διαδικασίες του Δήμου και αυξάνοντας την αποδοτικότητας των υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός συνεχάρη την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο τομέα της πληροφορικής και της μηχανογράφησης των υπηρεσιών του Δήμου. «Δικαιώνεται η επιλογή μας να επενδύσουμε ως Δημοτική Αρχή στον ανθρώπινο έμψυχο δυναμικό υψηλής τεχνογνωσίας και θέλω να συγχαρώ τον υπάλληλο του Δήμου μας Δρ Νίκο Κρούπη για την καινοτόμο εφαρμογή που ανέπτυξε σε συνεργασία με τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών κ. Φούκα. Στόχος μας είναι η  ανάπτυξη εφαρμογών μηχανογράφησης και μηχανοργάνωσης και των άλλων  υπηρεσιών του Δήμου Μουζακίου με κύριο στόχο να καταστούμε αυτάρκεις στις νέες τεχνολογίες και στις εφαρμογές που απαιτούνται για τη σύγχρονη λειτουργία του Δήμου μας».