ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ι.Μ. ΑΓ.ΤΡΙΑΔΟΣ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ

Μονή Αγ. Τριάδος Δρακότρυπας

 

Χτισμένη σε υψ. 800 μ., με θέα προς ία βουνά Τύμπανο και Καραβούλα, η Μονή της Αγ. Τριάδος αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο των Αγράφων. Σε αρκετά καλή κατάσταση σώζεται μόνο το καθολικό, αθωνίτικου τύπου με νάρθηκα Δ. και οι τοιχογραφίες του Θεόδωρου Ουρία από την Αγιά Λάρισας, που έγιναν με έξοδα των μοναχών Ιωσήφ και Διονυσίου. Το 1743 η Μονή ανακηρύχθηκε από τον πατριάρχη Παίσιο Β' σταυροπηγιακή με σιγίλιο, γεγονός που αποτελεί και την α' γραπτή μαρτυρία για το μοναστήρι (σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι). Σύμφωνα με μαρτυρίες, το μοναστήρι ανακαινίσθηκε στο διάστημα 1740-42. Στο τέμπλο υπάρχει η ημερομηνία 1744. Στη βιβλιοθήκη σώζονται ελάχιστα βιβλία. Κατά την Τουρκοκρατία το μοναστήρι φιλοξένησε και προστάτευσε αρκετούς Έλληνες αγωνιστές, ενώ υπήρξε καταφύγιο για τον Γ. Καραϊσκάκη και τον Κοσμά τον Αιτωλό. Στη θέση που είναι σήμερα το μοναστήρι υπήρχε άλλοτε Μονή αφιερωμένη στον Αγ. Προκόπιο, η οποία κάηκε.


Μονή Αγ. Αναργύρων Κρυοπηγής

Η ίδρυση του μοναστηριού χρονολογείται το 18ο αι. Είναι σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες. Την 1η Ιουλίου τελείται στη Μονή Θεία Λειτουργία και ακολουθεί πανηγύρι.

 


Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη) Μαυρομματίου

 

Χτισμένη σε απόσταση 2 χλμ. από το Μαυρομμάτι, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μονές της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είναι το μοναστήρι, όπου υπηρετούσε η μητέρα του Καραϊσκάκη. Διασώζει καθολικό αθωνίτικου τύπου. Καμάρες και χαμηλός τυφλός θόλος, αντί τρούλου, κοσμούν το ναό. Η ίδρυση της Μονής τοποθετείται περίπου το 1550, ενώ οι τοιχογραφίες χρονολογούνται το 1657 (επιγραφή στο δεξιό τοίχο της εκκλησίας αναφέρεται σε ανακαίνιση του ναού). Οι εικόνες του τέμπλου φέρουν τις χρονολογίες 1602 και 1599. Σε απόσταση 2,5 χλμ. Ν. της Μονής βρίσκεται το σπήλαιο, όπου γεννήθηκε το 1782 ο Καραϊσκάκης, καθώς εκεί είχε καταφύγει η μητέρα του, όταν προχώρησε η εγκυμοσύνη της.

Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη) Μαυρομματίου

Μονή Αγ. Τριάδος Οξυάς

Μονή Αγ. Τριάδος Οξυάς

 

Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αι. πάνω σ' ένα μικρό πλάτωμα. Το 1662 χτίστηκε το καθολικό, τρίκογχος σταυρεπίστεγος ναός αθωνίτικου τύπου, ενώ ο νάρθηκας Δ. είναι μεταγενέστερος. Ιστορήθηκε το 1682. Οι δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας φέρουν τις χρονολογίες 1735 και 1785. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα της Αγ. Τριάδος. Ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων κοσμούν το μοναστήρι, καθιστώντας το αξιολογότατο μνημείο της περιοχής. Του Αγ. Πνεύματος στο μοναστήρι πραγματοποιείται συλλειτουργεία των ιερέων των τριών Ενοριών της Οξυάς.


Άγιος Νικόλαος
στη Μαγουλίτσα

 

Άγιος Νικόλαος στη Μαγουλίτσα

Ι. Ν. Ιωάννου Προδρόμου
στο Ελληνόκαστρο

 

Ι. Ν. Ιωάννου Προδρόμου στο Ελληνόκαστρο

Εκκλησία της Παναγίας
στη Βατσουνιά

 

Εκκλησία της Παναγίας στη Βατσουνιά

Αγία Μαρίνα
στο Μαυρομμάτι

 

Αγία Μαρίνα στο Μαυρομμάτι

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου
στη Γελάνθη

 

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γελάνθη

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου
στο Μουζάκι

 

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μουζάκι

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου
στη Πορτή

 

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Πορτή